Foto:EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA

Bivši američki potpredsednik Džo Bajden ima dvocifrenu prednost u odnosu na senatora Bernija Sandersa u trci za nominaciju Demokratske partije za predsedničke izbore u SAD, rezultati su ankete TV mreže Si-En-En (CNN).

U anketi, obavljenoj posle tzv. Super utorka, kada je Bajden neočekivano pobedio u većini od 14 država u kojima su održani stranački izbori, za Bajdena se opredelilo 52 odsto glasača demokrata, a za Sandersa 36 odsto.

Za senatorku Elizabet Voren izjasnilo se sedam odsto demokratskih birača, a posle njenog povlačenje iz trke za predsedničku nominaciju, podrška Bajdenu skočila je na 57 odsto, dok je Sanders ostao na 36 odsto.

Za Sandersa je opredeljena većina mlađih od 45 godina, 57 prema 31 odsto za Bajdena, za koga se, međutim, izjašnjava velika većina starijih od 45 godina, 72 prema 17 odsto.

Sanders vodi među liberalima sa 52 prema 36 odsto, a Bajden sa 65 prema 24 odsto među umerenim ili konzervativnim demokratama.

Demokrate su podeljene i oko toga koji bi od dvojice kandidata bolje rešavao dva ključna pitanja – zdravstvenu zaštitu i klimatske promene. Za zdavstvenu zaštitu 46 odsto demokrata smatra da bi to pitanje bolje rešavao Sanders, a 43 odsto Bajden, a za klimatske promene više se opredeljuje za Sandersa, 45 odsto, dok je se za Bajdena izjašnjava 42 odsto.

S druge stranke, više glasača se izjašnjava za Bajdena nego za Sandersa kada je reč o spoljnoj politici i ekonomiji, 67:23 odsto, odnosno 57:31 odsto.

Bajden ima veću podršku i kada je reč o imigraciji, 49:36 odsto, kao i kada je reč o tome ko ima veće šanse da pobedi Trampa, 66 prema 26 odsto.