Foto:EPA-EFE/LUCA ZENNARO

Kancelarija američkog direktora Nacionalne obaveštajne službe (ODNI) objavio je juče novu procenu obaveštajne zajednice, s koje je skinuta oznaka tajnosti, o poreklu kovida-19, a u izveštaju se procenjuje da koronavirus nije razvijen kao biološko oružje.

Prirodno poreklo i curenje iz laboratorija uverljive su hipoteze o tome kako je kovid-19 prvi put zarazio ljude, ali analitičari ne uspevaju da se slože oko toga šta je verovatnije i da li se uopšte može doneti konačna procena, stoji u izveštaju ODNI, prenosi N1.

U ovom izveštaju se takođe odbacuje ukazivanje na to da je koronavirus nastao kao biološko oružje i u njemu stoji da zagovornici ove teorije „nemaju direktan pristup Institutu za virusologiju u Vuhanu“ pa su optuženi za širenje dezinformacija.

Izvetaj je produkt 90-dnevne revizije koju je administracija američkog predsednika Joa Bajdena objavila u avgustu, usred intenzivnih političkih sukoba oko toga da li bi trebalo kriviti Kinu za posledicu globalne pandemije i u kojoj meri, ili vlade koje možda nisu dovoljno brzo reagovale da zaštite građane svojih zemalja.

U izeštaju ODNI stoji da četiri američke obaveštajne agencije i telo koje okuplja više agencija imaju „nizak nivo poverenja“ da je kovid-19 potekao od zaražene životinje ili srodnog virusa.

Ali jedna agencija je sopštila da ima „umereno poverenje“ da je prva ljudska infekcija kovidom-19 najverovatnije rezultat laboratorijske nesreće, koja je verovatno uključivala eksperimentisanje na životinjama u Institutu za virusologiju u Vuhanu.

Američke obavještajne agencije veruju da neće moći da daju preciznije objašnjenje za poreklo kovida-19 bez novih informacija koje ukazuju da je virus prošao specifični put od životinja do ljudi ili da je laboratorija u Vuhanu radila na virusu ili srodnom virusu pre nego što je nastao kovid-19.

U izveštaju se navodi da američkim agencijama i globalnoj naučnoj zajednici nedostaju „klinički uzorci ili potpuno razumevanje epidemioloških podataka najranijih slučajeva kovida-19“ pa da bi se ponovno mogao razmotriti ovaj sporni izveštaj ako se pojavi više dokaza.

Kina se suočila sa međunarodnim kritikama jer nije aktivnije sarađivala u istragama o poreklu aktualnog koronavirusa.

Bonus video: Novi Pazar ukinuo slavlja zbog korone

Komentari

Svi komentari (1)