Masovno testiranje u Vuhanu
Masovno testiranje u Vuhanu Foto:Tanjug/Chinatopix via AP

Počelo je kao rubna teorija zavere koju je promovisao bivši američki predsednik Donald Tramp. Sada sugestija da je smrtonosni koronavirus procurio iz laboratorije u Kini dobija sve veću naučnu i politiku snagu, prenosi Politiko.

PROČITAJTE JOŠ:

Najnoviji plamen zavere koji se rasplamsao, došao je u četvrtak kada se pokazalo da je jedan zvaničnik Svetske zdravstvene organizacija koji vodi istrage o poreklu pandemije, opisao verziju hipoteze o curenju iz laboratorije kao „verovatan“ scenario, koji pokazuje kako je došlo do širenja virusa.

Peter Ben Embarek iz SZO rekao je da je laboratorijski radnik mogao da bude zaražen virusom šišmiša dok je radio na terenu – postavljajući pitanje u vezi sa zaključcima zvaničnog izveštaja iz marta koji je on sam vodio, navodeći da je scenario gde je zaposlen u laboratoriji zaražen dok je radio sa virusom bio „krajnje verovatan“, prenosi Politiko.

On nije jedini zvaničnik koji je otvorio vrata sumnji. Šef SZO-a Tedros Adhanom Gebrejesus, koji obično mukotrpno odbija da okrivi pojedine zemlje za postupanje sa pandemijom, opisao je laboratorijsku nesrećukao neuobičajenu pojavu i optužio je Kinu da ne deli podatke od početka pandemije.

SZO je sada pokrenula drugu fazu svoje studije o poreklu padnemije. Dok SAD-a nastavljaju da vrše pritisa na SZO i Kinu da učine više na utvrđivanju uzroka virusa, SZO je u četvrtak okrila da su Kina i „niz drugih članica“ pisale toj organizaciji u znak protesta zbog postupanja u tom procesu.

Te pritužbe „sugerišu da je studija o poreklu politizovana“ i da je globana zdravstvena organizacija „delovala zbog političkog pritiska“, saopštila je SZO.

U međuvremenu, evropska komesarka za istraživanje Marija Gabrijel dodala je svoje ime grupi naučnih stručnjaka i predstavnnka vlade pozivajući Kinu da „preispita“ svoju odluku da se ne uključi u drugu fazu svojih istraga SZO-a.

Kompromis i konfuzija

U intervjuu koji je u četvrtak objavila danska televizija TV2, Ben Embarek je rekao da njegov kineski kolega ne želi da teorija o curenju iz laboratorije da se uopšte spominje u izveštaju o poreklu iz marta, i da je konačna formula koja umanjuje tu mogućnost bila kompromis među istražiteljima.

U iskrenom izveštaju, najviši zvaničnik je izneo hibridni scenario koji spaja teorija curenje iz laboratorije sa opšteprihvaćenom verovatnoćom da je virus došao od slepog miša.

„Jedna od verovatnih hipoteza je da je zaposleni bio zaražen na terenu dok su uzimali uzorke. Tu virus skače direktno sa slepog miša na čoveka“, rekao je Ben Embarek za TV2.

„U ovom slučaju to bi onda bio laboratorijski radnik umesto slučajnog meštanina ili druge osobe koja je redovno u kontaku sa slepim miševima“.

Prvobitna istraga ukazivala je ili na direktan prenos sa slepog miša na čoveka ili na životinju zaraženu od strane slepog miša koji je potom zarazio čoveka, ali se udaljio od potencijalnih veza sa laboratorijskim radnicima.

U regionu su dve laboratorije u centru epidemije: Institut za virusologiju u Vuhanu i jedna koju vodi Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti. U članku Vašington posta objavljenom u četvtak, Ben Embarek je rekao da su neki izveštaji o njegovom interjuu na danskom pogrešno prevedeni, dok je portparol SZO rekao da intervju „ne sadrži nove elemente“.

Portparol SZO rekao je za Politiko da je intervju sa Benom Embarekom „održan u martu/aprilu ove godine“.

Upitanje prstom

SZO je u četvrtak pozvala „sve vlade da depolitizuju situaciju i sarađuju kako bi ubrzale studije porekla“.

U saopštenju koje ilustruje koliko je to pitanje postalo politički osetljivo, organizacija je rekla da se u potrazu za utvrđivanjem činjenica ne radi o „preispitivanju krivice, upirenju prstom ili postizanju politikih poena“. Umesto toga, to je trebalo da bude primer za utvrđivanje porekla budućih događaja kada dođe do prelaska sa životinja na ljude, rekla je SZO.

S obzirom da je druga faza istraživanja tek počela, SZO je apelovala na zemlje da naučnicima daju prostor, vreme i podatke koji su im potrebni za obavljanje posla, prenosi Politiko.

„Traženje porekla novog koronavirusa je izuzetno težak naučni zadatak koji zahteva vreme“, navodi se u saopštenju.

Druga faza nije geografski specifična i obuhatiće niz studija, uključujući ispitivanje sirovih podataka iz ranijih slučajeva – ako SZO može da pristupi tim podacima.

Kina je tvrdila da postoji „politička manipulacija“ oko druge istrage, ali je prvu nazvala „autoritativnom i naučno zaustavanom“.

Koliko god bi Kina to želela, teorija o curenju virusa iz laboratorije, neće uskoro nestati.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar