Foto: Vuk Lajović/vijesti.me

Ambasada Srbije u Crnoj Gori odložila je polaganje venca na spomen ploču “srpskim oslobodiocima Budve”.

Kako je saopšteno iz tog diplomatskog predstavništva, Ministarsvo spoljnih poslova Crne Gore sinoć je pozvalo ambasadora Vladimira Božovića na razgovor i saopštilo stav da polaganje venca na spomen ploču u Budvi smatraju kao grubo mešanje u unutrašnje stvari suverene države, istorijski falsifikat, i da shodno, tome tu aktivnost kao zemlja domaćin ne odobravaju i ocenjuju je neprihvatljivom.

Kako navode, ambasada i Republika Srbija takve tvrdnje i navode odbacuju kao zlonamjerne i netačne, „a naročito neutemeljene tvrdnje da je reč o istorijskom falsifikatu“.

Pročitajte još:

Ambasada Republike Srbije u Crnoj Gori  saopštila je da je shodno dosadašnjoj praksi i ustaljenoj tradiciji planirala da obeleži 11. novembar, Dan primirja u Velikom ratu, na način kako je to i do sada činila – polaganjem venca na Spomen ploču na ulazu u Stari grad Budvu. Na njoj piše: „Pokoljenja djela sude P.P. Njegoš, na uspomenu dolaska hrabre i pobjedonosne Srpske vojske koja poslije junačkih pobjeda oslobodi Budvu na Mitrovdan 8.novembra 1918, postavlja Opština Budvanska“.

„Dakle, na ploči koja simbolizuje pobedu, oslobođenje kao univerzalnu vrednost, sve bitke i veliko stradanje za slobodu. Ambasada je o planiranim aktivnostima shodno diplomatskoj praksi, uredno obavestila Ministarsvo spoljnih poslova Crne Gore. Ministarsvo je tim povodom sinoć pozvalo ambasadora na razgovor i saopštilo stav da tu aktivnost smatraju kao grubo mešanje u unutrašnje stvari suverene države, istorijski falsifikat, i da shodno, tome tu aktivnost kao zemlja domaćin ne odobravaju i ocenjuju je neprihvatljivom. Republika Srbija i njena Ambasada u Crnoj Gori, takve tvrdnje i navode odbacuju kao zlonamerne i netačne, a naročito neutemeljene tvrdnje da je reč o istorijskom falsifikatu“, saopšteno je iz Ambasade Srbije.

Oni su poručili da današnji dan treba da bude dan mira i pomirenja.

„Pošto je danas Dan primirja i Pobede u Velikom ratu, smatramo da to treba da bude i dan mira i pomirenja i među braćom i među narodima i zato ostajući čvrsto privržene građenju najboljih bratskih i prijateljskih odnosa Srbije i Crne Gore, ne želeći ničim da to dovodimo u pitanje odlažemo planiranu aktivnost polaganja venca. Istovremeno izražavamo nadu i želju da će se u skoroj budućnosti steći uslovi da se to obavi na adekvatan i prihvatljiv način, kao što se to inače obeležava u celom slobodarskom i civilizovanom svetu“, saopšteno je iz ambasade.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)