Svetlana Aleksijevič, Foto: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

Ruska državna novinska agencija TASS je u servisu na engleskom prenela da je dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2015. godine i članica Koordinacionog saveta beloruske opozicije Svetlana Aleksijevič, apelovala na UN da pošalju posmatračku misiju u Belorusiju koja će "svedočiti o represiji nad novinarima". Ona je sada jedini član izvršnog predsedništva opozicionog Koordinacionog saveta koji je i dalje na slobodi

Ruska državna novinska agencija TASS je u servisu na engleskom prenela da je dobitnica Nobelove nagrade za književnost i članica Koordinacionog saveta beloruske opozicije Svetlana Aleksijevič, apelovala na UN da pošalju posmatračku misiju u Belorusiju koja će „svedočiti o represiji nad novinarima“.

Ruska agencija je prenela da to piše u zajedničkom tekstu Svetlane Aleksijevič, predsednika Udruženja novinara Belorusije Andreja Bastuneca i generalnog direktora međunarodne organizacije Reporteri bez granica Kristofa Deloara, objavljenom u francuskom dnevniku „Mond“.

Oni su uz to pozvali Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) „da uvrsti slobodu štampe na listu prioritetnih tema u okviru predloga o posredovanju u rešavanju krize“ u Belorusiji.

Nepoznati ljudi su pokušavali juče da uđu i u stan književnice, dobitnice Nobelove nagrade za književnost za 2015. godinu i sada jedinog člana izvršnog predsedništva opozicionog Koordinacionog saveta koji je i dalje na slobodi u Belorusiji.

Prošlog meseca Aleksijevičevu su saslušavali beloruski istražitelji, koji su otvorili krivičnu istragu protiv članova Koordinacionog saveta, optužujući ih za podrivanje nacionalne bezbednosti pozivanjem na transfer vlasti.

Nekoliko članova Saveta je uhapšeno, a drugi su prisilno proterani iz zemlje.

Aleksijevičeva je odbacila zvanične optužbe, istakavši u saopštenju koje je danas objavljeno da Savet nastoji da ublaži krizu izazvanu ponovnim izborom Lukašenka na šesti mandat, nudeći jačanje dijaloga između vlasti i demonstranata.

Prema konačnim rezultatima predsedničkih izbora u Belorusiji 9. avgusta, Aleksandar Lukašenko je još jednom pobedio, ovog puta sa 80,1 odsto glasova.

Svetlana Tihanovska koja je važila za njegovu glavnu protivkandidatkinju, bila je druga s jedva 10,12 odsto glasova i odbila je da prizna rezultate izbora, tvrdeći da su namešteni, a da je u stvari ona pobedila.

Oodmah po objavljivanju rezultata izlaznih anketa izbili masovni protesti koji su prvih dana bili praćeni sukobima demonstranata i snaga reda.

Koordinacioni savet opozicije poziva na nastavak protesta, a vlasti izjavljuju da je neophodno zaustaviti neovlašćene skupove, zaključuje TASS.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar