Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Javna informacija o tome da će Srbija učestvovati u vojnoj vežbi "Slovensko bratstvo 2020" zajedno sa vojnicima iz Belorusije i Rusije proizvela je "prirodna pitanja" među članicama EU, kaže za Nova.rs Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, koji reakciju srpske javnosti ocenjuje kao "apsurdnu dramu".

„Mogu samo da pozdravim odluku srpske Vlade da ne učestvuje u vojnoj vežbi tokom idućih šest meseci. Srbija pregovara o uslovima za ulazak u EU već šest godina i obavezala se da će uskladiti svoju spoljnu politiku sa opštom spoljnom i bezbednosnom politikom EU (CFSP). Za uspešni završetak pristupnih pregovora za Poglavlje 31 važno je da se Srbija usaglasi sa spoljnom politikom EU aktivno i automatski“, kaže Bilčik.

Prema njegovim rečima, veliki broj EU lidera pozdravio je podršku Srbije Deklaraciji o predsedničkim izborima u Belorusiji, ali, takođe, naglašava da je takođe važno istaći da takve političke odluke „imaju osetne i praktične posledice“.

Foto: N1; Vladimir Bilčik

„Nalazim su da su medijske spekulacije o uticaju jedne osobe na suverenu odluku Srbije apsurdna drama, koja nema smisla u zemlji koja je jasno napravila svoj strateški izbor da sarađuje u potpunosti na svojoj evropskoj perspektivi“, zaključuje Bilčik.

Podsećamo, Srbija je juče hitnom odlukom Vlade zamrzla sve planirane vojne vežbe u idućih šest meseci, zbog čega je iznenada povučena vojska iz Belorusije, gde je danas trebalo da učestvuje u vojnim vežbama u okviru akcije „Slovensko bratstvo 2020“. Na tim vežbama trebalo je da učestvuje zajedno sa beloruskom i ruskom vojskom.

I Fajon pozdravlja odluku

Sa istim pitanjima, Nova.rs kontaktirala je i Bilčikovu koleginicu iz EP Tanju Fajon, koja je u kratkoj izjavi za naš portal dodala da takođe podržava odluku srpske Vlade da povuče vojsku iz Belorusije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare