Francuska Pariz protest
Protest u Francuskoj Foto:Tanjug/AP Photo/Adrienne Surprenant

Na protestima protiv obavezne vakcinacije poslat je odgovor francuskom predsedniku, koji je rekao da želi da "nervira nevakcinisane".

Širom Francuske održani su protesti protiv obavezne vakcinacije i vladinih mera, na kojima je kritikovana namera predsednika Emanuela Makrona da pooštri ograničenja za one koji odbijaju vakcine protiv koronavirusa.

PROČITAJTE JOŠ:

Makron je ove sedmice poručio da želi da „nervira nevakcinisane” tako što bi im život toliko zakomplikovao da bi na kraju bili primorani da prime vakcinu.

“Nevakcinisani su neodgovorni i nedostojni da se smatraju građanima”, dodao je francuski predsednik, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U Parizu su demonstranti uzvratili tako što su preuzeli njegov žargonski način izraživanja, i poručili da će oni “nervirati ” predsednika.

Sukob u Parizu

Drugi su nosili transparente na kojima je pisalo „Ne za vakcina propusnicu“, što se odnosi na Makronov pritisak da se zakonski zahteva dokaz o vakcinaciji za ulazak u zatvorene prostore kao što su kafići, barovi i muzeji.

Na televizijskim snimcima može se videti da je došlo do sukoba između demonstranata i policije na skupu u Parizu, a demonstranti su se takođe okupili na ulicama i drugih francuskih gradova, između ostalih i u Marseju, Nant i Le Mansu.

Demonstranti optužuju Makrona da gazi njihove slobode i nejednako tretira građane, a francuski predsednik je poručio da slobode nose odgovornosti koje uključuju i zaštitu zdravlja drugih.

Francuska Pariz protest
Protest u Francuskoj Foto:Tanjug/AP Photo/Adrienne Surprenant

Francuska je u petak, po drugi put za nedelju dana, zabeležila više od 300.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok hospitalizacije, kao i broj pacijenata sa kovidom-19 na intenzivnoj nezi stalno rastu.

Bonus video: Sukobi policije i zdravstvenih radnika u Atini zbog obavezne vakcinacije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram