Foto:EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne delatnosti (HAKOM) je objavila je kako su tri najveće telekomunikacione kompanije u toj zemlji (Telemach, A1 i Hrvatski Telekom) ispunile uslove za pokrivenost 5G mrežom i time otvorili vrata za novu eru telekomunikacija, podseća portal Netokracija.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako su se još prošle godine hrvatski teleoperateri hvalili kako su postigli „punu 5G pokrivenost“, nije se radilo o „pravom“ 5G odašiljanju, nego samo o nešto boljem 4G. Iako je korisnicima na mobilnom telefonu pisalo 5G, to je zapravo bio 4G, a od juče će to biti pravi 5G.

HAKOM se o svemu oglasio mesec dana nakon nadmetanja i dogovora, a zajedno sa operaterima već neko vreme je spreman za 5G. Uviđenje 5G u Hrvatskoj prošle godine se nije dogodilo zbog pandemije, prenosi Netokracija.

Tri tamošnja telekoma tako su dobila koncesiju na nekoliko frekvencijskih pojaseva u trajanju od 15 godina nakon čega će se, prema pravilima EU, dozvole produžavati u trajanju od pet godina.

5G JE DOSTUPAN SVIMA

Kada je reč o pokrivenosti, svaki telekom uveliko zavisi od svojih tehničkih kapaciteta. Ono što je sigurno jeste da se 5G najpre može očekivati u Osijeku, gradu u kojemu je i počelo masovno testiranje 5G mreže od strane svih operatera.

Iz saopštenja kompanije Telemach vidi se da će njihovi korisnici u Zagrebu biti prvi koji će imati, kako kažu, gigabajtne brzine.

Hrvatski Telekom, sa druge strane, kaže kako već sada imaju više od 600 5G stanica u pogonu, od kojih je 149 u mogućnosti da radi na 3,6 GHz, odnosno pruža gigabajtne brzine. Navodi se da su u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku, Karlovcu, Puli, Slavonskom Brodu, Šibeniku, Varaždinu, Velikoj Gorici i Zadru, omogućene još veće brzine za pola miliona stanovnika.

„Pokretanjem prave, gigabajtne 5G mreže pokriće se sva županijska središta, njih 20 i Grad Zagreb. Domaći i turisti mogu da surfuju na 5G mreži u nekim od turističkih središta: Dubrovnik, Šibenik, Split, Pula, Zadar, Rijeka, Biograd na Moru, Trogir, Kaštela i Vodice“, saopštila je komoanija A1 Hrvatska.

Svaki od domaćih telekoma hvali se svojim postignućima i napretkom, ali jedino pravo merilo tog uspeha biće testiranje brzina na samim telefonima, naglašava Netokracija.

HAKOM je takođe naložio svim zakupcima spektra za određene frekvencijske blokove obaveze pokrivenosti. Ovi blokovi se nalaze pretežno uz granicu sa Bosnom i Hercegovinom i u gorskim predelima Hrvatske gde treba povećati pokrivenost 4G i 5G signalima.

Očekuje se da pokrivenost i dostupnost prave 5G mreže raste iz dana u dan, ali bilo bi suviše optimistično očekivati da će se veliki pomaci u Hrvatskoj dogoditi pre kraja ove godine.

Srbija je aukciju za proodaju 5G spektra odložila krajem jula prošle godine. Tada je najavljeno da će se ona održati u prvom kvartalu ove godine, ali to se do sada nije desilo.

Za aukciju u Srbiji sada se pominje kraj ove godine, kada se u svetu inače očekuju rekordna ulaganja u 5G mrežu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar