Pavle Grbović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik Pokreta slobodnih gradjana (PSG) Pavle Grbović pozvao je danas rektorku Beogradskog univerziteta Ivanku Popović, da se založi za osnivanje institucije poverenika ili Kancelarije za sprečavanje seksualnog i svakog drugog zlostavljanja i uznemiravanja pri Univerzitetu, saopšteno je iz PSG.

„Javnost u Srbiji je prethodnih dana bila uznemirena potresnim svedočanstvima nekoliko devojaka, čime je otvorena tema o kojoj se nedovoljno razgovara, a još manje radi. Seksualno nasilje i uznemiravanje, seksizam i mizogonija su i dalje česte pojave u našem društvu. Nažalost, te pojave nisu nepoznate ni u okvirima akademske zajednice, naprotiv. Strah, nesigurnost, unutrašnje preispitivanje i samooptuživanje, fascinacija autoritetom nadređenoga, osuda ili nerazumevanje sredine i nepoverenje u institucije da će ih efikasno zaštiti, samo su neki od mnogobrojnih razloga zbog kojih se u javnosti ne govori često o tim slučajevima“, navodi Grbović.

On je pozvao rektorku Beogradskog univerziteta da pokrene izradu pravnih akata koji bi predstavljali adekvatan normatnivni okvir za efikasno funkcionisanje institucije poverenika ili Kancelarije za sprečavanje seksualnog i svakog drugog zlostavljanja i uznemiravanja pri Univerzitetu.

„Uspostavljanje takvog mehanizma prevencije i zaštite bi omogućio prijavljivanje slučajeva verbalnog ili fizičkog zlostavljanja uz puno poštovanje diskrecije i ličnosti oštećenih, ali i sprečavanje sekundarne viktimizacije kojoj su žrtve neretko izložene“, rekao je Grbović.

On je naveo da smatra da bi ovakav predlog „bio adekvatna dopuna već postojećih mehanizama u vidu univerzitetskog ombudsmana i Odbora za rodnu ravnopravnost“, navedeno je u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar