Foto: MSGI

Ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i modernizaciju deonice pruge Beograd-Bar od Valjeva, preko Vrbnice, do granice s Crnom Gorom, danas je potpisan u Ministarstvu gradjevinarstva, saobraćaja i nfrastrukture Srbije.

Ugovor su potpisali v.d. generalnog direktora „Infrastruktura železnica Srbije“ Nebojša Šurlan i v.d. generalnog direktora „RŽD internešenel“ Sergej Stoljarov, saopštilo je Ministarstvo.

Potpisivanju ugovora su prisustvovali ministarka Zorana Mihajlović, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i prvi zamenik generalnog direktora „Ruskih železnica“ Sergej Pavlov.

Mihajlović je kazala da je zadovoljna saradnjom s ruskom kompanijom „koja svojim načinom rada, dinamikom i kvalitetom na najvažnijem i najzahtevnijem projektu modernizacije pruge Beograd-Budimpešta potvrdjuje da će uspešno odgovoriti i ovom zadatku“.

Foto: MSGI

„Rekonstrukcija barske pruge je teška i zahtevna, ima 250 tunela i više od 230 mostova, ali verujem da će ‘Ruske železnice’ odgovoriti i ovom zadatku i da ćemo 2022. započeti radove“, rekla je ona.

Dodala je da je Srbija rešena da ulaže u infrastrukturu, naročito u železničku, koja je, kako je istakla, za razvoj zemlje jednako važna kao i drumska.

„Gradićemo i brzu prugu Beograd-Niš, kao i Niš-Preševo, rekonstruišemo regionalne pruge. Verujem i da ćemo sledeće godine započeti izgradnju novog modernog dispečerskog centra koji nam je neophodan, s obzirom na sva ulaganja u železnicu“, rekla je Mihajlović.

Prvi zamenik generalnog direktora „Ruskih železnica“ Sergej Pavlov rekao je da je projektovanje deonice Barske pruge koje njegova firma treba završi sledeće godine i da radovi počnu 2022, „složen zadatak, ali naša kompanija će odgovoriti zadatku Vlade Srbije“, rekao je Pavlov.

Foto: MSGI

Podvukao je da se svi projekti rade u skladu s ranije predvidjenom dinamikom, bez obzira na uslove otežane pandemijom.

Ambasador Bocan-Harčenko je istakao da su zajednički projekti koje „Ruske železnice“ izvode u Srbiji „deo infrastrukturnog razvoja Srbije i neotudjivi deo razvoja Jugoistočne Evrope“, i to „pod okriljem“ predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

Na sastanku u Ministarstvu je bilo reči i o usavršavanju studenata i inženjera iz Srbije u Rusiji, te o mogućnostima da im se obezbedi da rade u sektoru železnica kada se vrate u Srbiju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare