Foto: Ivan Dinić/Nova S/Beoinfo/Promo

Uprkos tome što zvanično nije bilo jasne najave, sve češće se u javnosti spekuliše da bi uoči beogradskih izbora, zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića mogao da zameni Aleksandar Šapić. Sagovornici Nova.rs navode da to nije potrebno naprednjacima niti Šapiću, ali da se takav epilog može tretirati jedino kao namera vlasti da građani pred izbore zaborave šta je do sada Vesić uradio.

Podsetimo, gostujući jutros u emisiji “Probudi se”, programski direktor Demostata Zoran Panović je u jutarnjem programu „Probudi se“ rekao da je neka vrsta opšteg mesta to što SNS računa na Aleksandra Šapića za beogradske izbore i naveo da je on jači adut za izbornu trku od sadašnje naprednjačke garniture.

Pročitajte još...

List “Danas” je objavio da postoji plan da u narednih mesec ili dva Goran Vesić ode sa svoje pozicije, a da na nju ili na funkciju gradonačelnika dođe Aleksandar Šapić, te da iz te pozicije uđe u kampanju za beogradske izbore.

“To je jedna od opcija. Ove su spekulacije. Druga opcija je da se to desi posle izbora. Jedno je kad neko uđe u trku za prvog čoveka Beograda i povede listu sa vlasti u Beogradu, a drugo je kada ide sa neke druge pozicije”, naveo je Panović.

Komentarišući eventualnu mogućnost da Šapić zauzme Vesićevo mesto pred beogradske izbore, profesor na Fakultetu političkih nauka Đorđe Pavićević kaže da mu sve liči na pripremanje terena za beogradske izbore.

“Pretpostavljam da bi time(Šapićevim eventualnim imenovanjem) žele da pokažu razliku u odnosu na gradsku politiku Gorana Vesića. Sigurno je strategija da se zaboravi ono što je ljude nerviralo kod Vesića i da se pokaže kako je to potpuno drugačija uprava”, smatra on.

Foto:Medija centar Beograd

Prema njegovim rečima, saradnja sa naprednjacima će uticati na deo glasača, koji su Šapića doživljavali kao opoziciju, da promeni mišljenje o njemu.

“Jedan deo birača prema njemu ima odnos kao prema predsedniku opštine, a drugi deo, koji je van Novog Beograda, ga sada doživljava kao Vučićevu opciju. Verovatno će se zbog toga njegovo biračko telo, jednim delom, osuti”, naveo je sagovornik našeg portala.

S druge strane, saradnik Instituta za političke studije Dejan Bursać za Nova.rs kaže da nema potrebe da Šapić ulazi u gradsku vlast, jer će, po svemu sudeći, biti kandidat šire koalicije okupljene oko SNS.

“Mislim da je Šapić već dovoljno poznat lik i ima svoje glasače na Novom Beogradu, dok biračima SNS takve stvari nisu bitne, jer su oni vrlo disciplinovani i glasaju za onog ko je kandidat stranke. Ukoliko bi se to desilo, to bi bilo iznenađenje”, napominje Bursać, dodajući da eventualno učešće Šapića u gradskoj vlasti može biti znak da naprednjaci računaju na njega.

Foto: N1

“S druge strane, on već i zna da oni računaju na njega samom tom činjenicom što je dobio svog ministra u Vladi Srbije. Njemu je obećanje da će dobiti Beograd dovoljan podsticaj da ide u priču sa Srpskom naprednom strankom”, smatra naš sagovornik, napominjući da bivši vaterpolista glasove dobija, pre svega, zahvaljujući imidžu političara koji ne ulazi u konflikte.

“Mislim da koalicija sa njim ima šanse za pobedu, iako je bojkot prethodnih izbora u prestonici bio prilično uspešan, imajući u vidu činjenicu da je manje od 40 odsto ljudi izašlo na glasanje. Nisam siguran u kakvom”, zaključuje Bursać.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar