Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

"To pod obavezno", tako na pitanje o tome ostaje li pri najavljenoj kandidaturi za predsednika Srbije, odgovara doktor Dejan Žujović, osnivač pokreta "Za sve moje ljude". "Ja sam čovek od dobrog životnog iskustva. Celog života sam u kontaktu sa ljudima i mislim da dobro mogu da procenim čoveka. Ja ne vidim nijedan kvalitet Aleksandra Vučića koji prevazilazi neki moj kvalitet. Osećam da sam mnogo altruističniji od nejga. Funkcija predsednika, pre svega, zahteva da taj neko voli ovu zemlju i ovaj narod", rekao je Žujovoć na prvoj konferenciji za novinare njegovog pokreta.

„Predsednik bi trebalo da poštuje svoja ustavna prava i da se njih drži. Ako ti gledaš jednog pravnika, za kojeg neki kažu i da je bio najbolji student Pravnog fakulteta, a koji eksplicitno krši sva ustavom data ovlašćenja, taj čovek onda negde fula“, objašnjava Žujović.

Tokom Žujovićevog izlaganja osetio se i zemljotres, onaj pravi, u pravom i bukvalnom smislu te reči.

„Kad je pričam i zemlja se zatrese“, našalio se Žujović i nastavio.

On smatra da bi opozicija trebalo da ima zajedničkog predsedničkog kandidata.

„Gledano iz ove perspektive, neko moje životno iskustvo mi, ipak, govori da od toga neće biti ništa. Mi imamo tu jedan skup sujeta, tu nema osećaja za javno dobro, za dobro ovog društva, a oko toga bi trebalo da se okupe i slože“, kaže Žujović i smatra da ako je volja za time da steknu moć ono što ih vodi, opozicija ništa neće uraditi.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kada je reč o njeogovoj predsedničkoj kandidaturi, Žujović smatra da će njegove šanse određivati priča o njegovom životu i to da li on ima nekih mrlja u biografiji.

„Da li imam ili nemam nešto za šta bi Služba državne bezbednosti imala da se uhvati. Ja mislim da nemaju za šta da se uhvate“, kaže Žujović.

On dodaje da je sve izvagao i da je svestan svake posledice javno izgovorene reči.

„Baš me briga. Istina, istina i samo istina. Pravo u glavu“, poručuje Žujović i dpdaje da lopove treba nazivati lopovima, a ne kontroverznim biznismenima.

„Momci iz službe, navalite, pa potražite moj prljav veš“, kaže Žujović.

Žujović se sprema za lokalne  izbore koji se u pojedinim opštinama održavaju u prvoj polovini naredne godine.

„Planiramo izlazak na izbore u više opština na zapadu i na istoku zemlje, to je ozbiljan rad. U protekla tri meseca smo prešli 20.000 kilometara i upoznali se sa problemima brojnih lokalnih zajednica“, kaže Žujović.

Zanimala nas je i priprema za one paralmentarne izbore, koji bi, prema najavi predsednika Aleksandra Vučića, trebalo da se održe najkasnije do aprila 2022. godine.

„Mi ćemo da radimo i nećemo ni za kim da trčimo. Nećemo da fantaziraamo o izbornim uslovima i evropskim komisijiama, mi ćemo da idemo na teren i da radimo“, objašnjava Žujović kako će izgledati kampanja njegovog pokreta.

Žujović je podsetio da je Pokret Za sve moje ljude osnovan 22. avgusta. i do sada je organizovao preko 30 povereništava širom Srbije.

„Moja osnovna profesija je medicina, i dobar deo svog života sam posvetio lečenju ljudi. Ove godine, od trenutka osnivanja ovog pokreta, odlučio sam svoj život da posvetim i lečenju našega društva. Ako se neko pita, zašto? Ovo je moj odgovor. Zbog budućnosti svih nas, naše dece, naših prijatelja, naših komšija. Ovo će da bude borba za sve naše ljude“, poručuje Žujović.

Ovaj pulmolog ocenjuje da je naše društvo ozbiljno i dugo bolesno.

„Rekao bih predugo. Glavni problemi su neznanje i nekompetentnost.  Svesni smo da na vrlo važnim funkcijama za ovo društvo sede osobe koje nemaju kapacitet za obaveze koje takve funkcije povlače. Situacija u kojoj smo zahteva stručnost, kompetentnost, a ne partijsku poslušnost. Pošto se naše društvo našlo u situaciji vrlo teškog bolesnika, sa kompleksnim bolestima, mi smo oformili stručni konzilijum lekara. Ovaj konzilijum ima smo jedan zadatak – da vrati život našem društvu, da mu vrati osmeh. U svojih 700 članova pokret Za sve moje ljude ima pravnike, ekonomiste, psihologe, lekare, ekologe i brojne druge, u stručnim krugovima prepoznate osobe koje znaju kako taj posao da završe“, naveo je Žujović.

On ističe lustraciju, kao reč koja bi mogla mnoge da zaboli, a toliko nam je bila potrebna poslednjih dvadeset godina.

„Pokret Za sve moje ljude će svim srcem insistirati na donošenju zakona o lustraciji, ne kao vid revanšizma, već kao implementaciju ranije spomenutih koncepata. Ovo društvo ne može da krene napred bez pozivanja na odgovornost za sve učinjeno i nanetu štetu našoj zemlji i njenim građanima. Suštinski, naša namera je da ostvarimo samo jedan cilj – da kroz institucionalne mehanizme dobro organizovane države omogućimo pristojan, dostojanstven i slobodan život svim građanima koji su spremni da na pošten način i odgovorno žive u svojoj zemlji“, zaključio je Žujović.

Žujović je izdvojio one kojima „duguje posebnu zahvalnost“.

„Pokret Za sve moje ljude ovim putem želi da se zahvali Vladi Republike Srbije i Predsedniku Republike Srbije jer dobija na masovnosti upravo proporcionalno lošem stanju u našem društvu! Hvala vam na tome, ali je vreme za promene“, poručio je Žujović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare