Aleksandar Vučić i Zorana Mihajlović, rio tinto
Aleksandar Vučić i Zorana Mihajlović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs/TANJUG/MILOS MILIVOJEVIC

Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da Srbije nije potpisala nikakav ugovor sa “Rio Tintom”, čime je praktično demantovala Aleksandra Vučića da ćemo morati da platimo milijardu evra ako “izbacimo” tu kompaniju iz zemlje. Ili to samo tako izgleda.

Predstavnici vlasti nas mesecima uveravaju da ne postoji potpisan nikakav ugovor ili neki drugi obavezujući dokument potpisan sa Rio Tintom, a u isto vreme nas upozoravaju da ćemo u slučaju zaustavljanja projekta “Jadar” morati da platimo odštetu.

Prvo je premijerka Ana Brnabić izjavila da da se Srbija obavezala kada je dala dozvole za istraživanja Rio Tintu, ističući da kompanija, potencijalno, može da tuži državu. Ona je navela da je ta kompanija, na osnovu onoga što je Vlada odobrila, samo do 2013. potrošila između 150 i 200 miliona dolara.

„Da mi dođemo 2013. ili 2014. i da kažemo hvala vam lepo, sada dalje ne možete da radite. A radili su u skladu sa zakonom, dobijali dozvole od Vlade, ulagali novac u skladu sa tim dozvolama… Da li Vi mislite da Rio Tinto ili bilo koji drugi investitor neće tužiti da bi se taj novac vratio“, istakla je Brnabić.

Sa novom pričom i dodatnim detaljima izašao je potom predsednik Aleksandar Vučić, navodeći da će Srbija platiti milijardu evra ukoliko budemo odlučili da „izbacimo“ Rio Tinto iz zemlje.

“Ali hajde da sutra izbacim Rio Tinto. Hoćete li vi da obezbedite milijardu evra koliko bi trebalo da platimo zbog onoga što su oni potpisivali”, rekao je Vučić.

A da sa tom kompanijom nije potpisan nikakav ugovor danas je izjavila ministarka Zorana Mihajlović. Ona je rekla da je zakonom iz 2006. godine dozvoljeno pravo na eksploataciju kompaniji koja dobije istražno pravo.

Međutim, sagovornici “Nove” nedavno su rekli da po Zakonu o rudarstvu ne postoji obaveza da kompanije koje su radile geološka istraživanja dobiju i posao eksploatacije. Advokat Sreten Sreten Đorđević, koji je specijalista za životnu sredinu, naveo je da praktično, izmene Zakona omogućavaju rudarskim kompanijama pravo prečeg zahteva za eksploataciona prava.

“To su kompanije koje rade primenjena geološka istraživanja. Kada završe istraživanja, oni na tom područja imaju preče pravo podnošenja zahteva za dobijanje eksploatacionih prava. Oni mogu da traže, ali ne postoji obaveza da dobiju posao eksploatacije”, rekao je Đorđević za “Novu”.

Na temu šta bi se dogodilo u slučaju da Rio Tinto tuži državu, u slučaju zaustavljanja projekta Jadar, nije želeo da govori Zlatko Stefanović, profesor međunarodnog privrednog prava, navodeći dane može da priča ništa bez uvida u dokumentaciju. On je, međutim, za “Novu” rekao da dozvole za istraživanje ne znače i eksploataciju, te da kompanije koje rade istraživanja podatke o dobijenim rezultatima mogu da prodaju.

“Istraživanje niko ne radi u humanitarne svrhe, nego radi da bi zaradio. U principu, kada se neko bavi istraživanjima i kada dobije dozvole, poenta je u tome da on te podatke o rudnim bogatstvima prodaje. On tako zarađuje. On to ne radi u humanitarne svrhe, nego ne otkriva nikom te podatke, a onaj ko bude želeo eksploataciju ili će tražiti sam ispočetka ili će kupiti te podatke. Dakle, dozvole za istraživanje ne podrazumeva ekspolataciju, već način da se zaradi, a šta je njima konkretno dato, možemo da govorimo o tome samo ako vidimo dokumentaciju”, kaže profesor Stefanović.

Prema informacijama koje smo dobijali od predstavnika vlasti, do sada je Rio Tinto dobijao samo dozvole za istraživanja, a Vlada je Uredbom donela “Prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita Jadarit”. Takođe, potpisan je i Memorandum o razumevanju sa Rio Tintom, koji je neobavezujući dokument.

BONUS VIDEO Nova.rs u Jadru

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare