Foto:filip Krainčanić/Nova.rs; N1; Tanjug/Jadranka Ilić

Nakon što je predsednik Vučić rekao da će Srbija platiti milijardu evra Rio Tintu ukoliko želi da otera ovu firmu iz zemlje, struka kaže da je ovakva izjava predsednika paušalna i da je nerealno da Srbija plati ovoliku cenu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Srbija platiti milijardu evra ukoliko budemo odlučili da „izbacimo“ Rio Tinto iz zemlje.

„U svemu tome nema ničeg fer. Ali hajde da sutra izbacim Rio Tinto. Hoćete li vi da obezbedite milijardu evra koliko bi trebalo da platimo zbog onoga što su oni potpisivali? Ili je bolje da se pronađe bolji način za rešavanje problema. Važno je da postoji moratorijum, nema nikakvih daljih aktivnosti Rio Tinto. Šta će biti dalje, videćemo“, rekao je Vučić u intervjuu za Novosti.

Advokat Sreten Đorđević, koji je specijalista za životnu sredinu, rekao je za Nova.rs da su ovakve izjave veoma paušalne i da služe isključivo u dnevnopolitičke svrhe.

„Izjava je potpuno paušalna i politička, nema nikakve veze sa pravom i regulativom u oblasti rudarstva. Rio Tinto i bilo koju drugu firmu ne treba terati iz Srbije, nego u zakonom predviđenom postupku treba odlučivati o osnovanosti njihovih zahteva. Ako oni hoće da grade rudnik, a krše propise Srbije, onda bi trebalo da se prvo ustanovi da oni krše propise, pa u jednom drugačijem postupku utvrditi da li oni ispunjavaju ili ne uslove za gradnju rudnika“, rekao je advokat i dodao:

„Rudarske kompanije koje krše propise ne mogu da dobiju eksploatacionu dozvolu za rudarenje u Srbiji. Ovde se ne radi da li ćete nekoga da izbacite, nego da li neko ispunjava uslove i da li poštuje zahteve. U tom smislu Srbija bi kroz par meseci mogla da donese rešenje kojim se odbija zahtev kompanije Rio Tinto za dobijanje eksploatacionog prava. Službenici favorizuju Rio Tinto. Naravno da je suma od milijardu evra paušalna i neutemeljena, ona nema domet dalji od 31. decembra“, podvukao je Đorđević.

Šta bi Rio Tinto mogao da uradi pred sudom u slučaju da Srbije ukine projekat „Jadar“, nije želeo da ocenjuje Zlatko Stefanović, profesor međunarodnog privrednog prava, koji je ranije rekao za Nova.rs da ne može priča ništa bez uvida u dokumentaciju. On, međutim, za Nova.rs navodi da dozvole za istraživanje ne znače i eksploataciju, te da kompanije koje rade istraživanja podatke o dobijenim rezultatima mogu da prodaju.

„Premijerka je krenula sa izjavom u smislu njima su već date dozvole za istraživanje i to niko ne radi u humanitarne svrhe, nego radi da bi zaradio. U principu, kada se neko bavi istraživanjima i kada dobije dozvole, poenta je u tome da on te podatke o rudnim bogatstvima prodaje. On tako zarađuje. On to ne radi u humanitarne svrhe, nego ne otkriva nikom te podatke, a onaj ko bude želeo eksploataciju ili će tražiti sam ispočetka ili će kupiti te podatke. Dakle, dozvole za istraživanje ne podrazumeva ekspolataciju, već način da se zaradi, a šta je njima konkretno dato, možemo da govorimo o tome samo ako vidimo dokumentaciju”, rekao je ranije profesor Stefanović.

Bonus video: Nova.rs u dolini Jadra

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare