Zorana Mihajlovic
Zorana Mihajlović Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da je projekat "Jadar" zaustavljen na zahtev građana, ali da je suština u studijama o proceni uticaja na životnu sredinu i ponovila kako ne postoji nikakav ugovorni odnos između države i kompanije "Rio Tinto".

„Što se tiče „Rio Tinta“, nema nikakvog ugovornog odnosa, nije potpisan nijedan ugovor između kompanije i Vlade ili Ministarstva, bez obzira na to što mesecima slušamo neistine. Ono za šta se ja zalažem je da dobijemo studije o proceni uticaja na životnu sredinu da bismo imali argumentovano šta je tačno, a šta nije“, rekla je ona za TV Prva.

Mihajlović je podsetila da je zakonom iz 2006. godine dozvoljeno pravo na eksploataciju kompaniji koja dobije istražno pravo.

„Rio Tinto“ je u Srbiji od 2004. godine. Tada je postojao zakon u kojem je stajalo da onaj ko dobije dozvolu, može da istražuje, ali da bez tendera ne dobija pravo na eksploataciju rude, navela je Mihajlović.

Zakon je 2006. godine promenjen i onda je dozvoljeno da onaj ko dobije istražna prava i utvrdi da postoje rezerve neke rude, automatski dobije i pravo na eksploataciju, predočila je Mihajlović.

Bonus video: Izjave sa protesta u Brezjaku – Biljana Stojković i Ljiljana Tomović

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare