Zoran Lutovac predsednik Demokratske stranke Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Odgovor Radio-televizije Srbije kojim traže pomeranje sutrašnjeg sastanka vlasti i opozicije o izbornim uslovima je "drzak i neprimeren", ocenio je u izjavi za Nova.rs predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac. On je istakao da RTS na ovaj način nipodaštava i ponižava Skupštinu Srbije.

Lutovac je rekao da onaj ko je napisao takvo pismo „u uređenoj državi više ne bi mogao da bude na poziciji sa koje je ponizio Skupštinu Srbije“.

„Što se Demokratske stranke tiče taj sastanak nije potreban, niti smo ga tražili. Ideja za sastanak potekla je od predsednice Narodne skupštine Ane Brnabić. Ona je smatrala da je to način da se ispuni zahtev ODIHR-a za poboljšanjem medijske slike u Srbiji. Ovakav drzak i neprimeren odgovor iz RTS-a samo je čin nipodaštavanja predsednice Skupštine i institucije koju predstavlja“, rekao je Lutovac.

On je istakao da je stav DS-a da se taj problem rešava „razrešavanjem sa funkcija svih odgovornih u javnim servisima za sramnu uređivačku politiku koja krši zakone i Ustav ove zemlje i pojedinačnim razrešavanjem sa funkcija svih članova REM-a“.

„Inicijativu za njihovo razrešenje podneo sam još 25. oktobra 2023. godine u ime svih poslanika iz opozicije koji su taj zahtev uputili zvanično skupštini. To je formalni način da se reši problem javnih servisa RTS-a i RTV-a“, izjavio je Lutovac.

Dodaje da postoji i neformalni način.

„Ali to nije razgovor sa onima koji bi morali da budu razrešeni, nego je to zahtev onima koji upravljaju njima: Aleksandru Vučiću i njegovoj savetnici, urednici svih režimskih medija Suzani Vasiljević, da ih oslobode pritiska da budu propagandističko sredstvo i da se oslobodi prostor za ljude od integriteta koji će da obavljaju svoj posao profesionalno, u skladu sa zakonima i Ustavom“, poručio je lider Demokratske stranke.

Podsetimo, portal Nova.rs ranije večeras objavio je odgovor RTS-a Skupštini Srbije povodom sutrašnjeg sastanka vlasti i opozicije o izbornim uslovima.

„Zbog ranije zakazanih obaveza nismo u mogućnosti da u tako kratko roku pozitivno odgovorimo na vaš poziv na sastanak 26. aprila u 13 časova u Domu Narodne skupštine“, naveo je RTS.

Javni servis je zatražio i pomeranje tog sastanka na ponedeljak ili utorak, 29. ili 30. aprila.

Inače, učesnici parlamentarnog dijaloga o poboljšanju izbornih uslova trebalo je sutra, u 13 časova, da održe sastanak sa predstavnicima Radio-televizije Srbije, kako bi razgovarali o načinu izveštavanja javnog servisa u predstojećoj izbornoj kampanji.

***

BONUS VIDEO – Lutovac: I pritisak da izbori budu na jesen i izlazak na izbore – imaju šanse samo uz jedinstvo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare