Foto: Medija centar Beograd

Izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja Zoran Gavrilović kaže da je REM svojim odgovorom na njihovu prijavu pokazao da "sam sebe gasi".

Da podsetimo, Biro za društvena istraživanja nedavno je podneo prijavu Savetu Regulatornog tela za elektronske medije, nakon monitoringa dnevnika na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, koji je pokazao da je u septembru predsednik Srbije Aleksandar Vučić na RTS-u i televiziji Pink predstavljen na „prepozitivan“, gotovo reklamni način. Samim tim, po mišljenju BIRODI prekršen je član 47 Zakona o elektronskim medijima, koji od medijskih servisa traži istinito, objektivno, blgovremeno i potpuno izveštavanje.

REM je odbacio prijave BIRODi, jer je Savet utvrdio nema mesta pokretanju postupka, jer pozitivno izveštavanje o političkim temama u određenom vremenskom periodu samo po sebi ne predstavlja osnov za povredu obaveza, jer prekomerno pozitivno izveštavanje nije zakonska kategorija.

Obrazlažući odluku REM za Nova.rs Gavrilović kaže:

„BIRODI radi monitoring medija i po članu 24 Zakona o medijima REM je dužan da kontroliše rad pružalaca medijskih usluga. Nakon monitoringa iz septembra zaključak je da je Aleksandar Vučić prepozitivno predstavljen na RTS-u i Pinku, sa više od 80 odsto pozitivnog tona. Zato smo se obratili REM, da utvde da li se na taj način krši član 47 Zakona o elektronskim medijima, u kojem se od pružilaca medijskih usluga traži da izveštavaju objektivno, blagovremeno, istiniti i potpuno. Nap argument je da je na ovim televizijama Vučić predstavljen skoro na reklamni način. Takve informacije ne mogu biti ni objektivne ni istinite. To znači da nema kritike onoga što predsednik izgovori, niti nekakve analize“, kaže Gavrilović.

Još jedan razlog za tužbu je, kako navodi Gavrilović, i to što bi REM prema dogovoru vlasti i opozicije oko izbornih uslova trebalo da prati i tonalitet tokom budućeg izbornog procesa, te postoji sumnja da taj deo svojih obaveza neće raditi.

„Kaže se da se mere kvalitativni i kvantitativni indikatori, a to podrazumeva i tonalitet. A REM to ne radi, već meri samo vreme. Posle ovakvog odgovora REM u ozbiljnoj sam dilemi d ali će REM uopšte meriti tonalitet u budućem izbornom procesu. Jer, merenje vremena, bez tonaliteta ne znači ništa. Zaključak je da je ovo samo ponižavanje REM-a. Ispada da REM nema metodologiju i načina da prati primenu ovog člana zakona, a ima zakonsku obavezu da to radi“, kaže Gavrilović i dodaje:

„Jako je interesantno i to da mi ništa nismo zvanično dobili. Oni kao da ne znaju da su državno telo, kojw odgovara putem dopisa. Informaciju su postavili na sajt, nema zapisnika sa sednice, podeljeno je medijima, a nama nije dostavljeno rešenje. Mogu da zaključim da je ovo samo gaženje REM. REM sam sebe gasi neostavrivanjem zakonski propisane nadležnosti, a naš posao je da mu pomognemo da preživi“, zaključuje Gavrilović.

BONUS VIDEO: RTS i pokušaj dijaloga vlasti i opozicije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar