Foto: Nova S

Deo opozicije koji je sa vlašću pregovarao o promeni izbornih uslova bez posredstva predstavnika Evropskog parlamenta danas su potpisali sporazum. Tim sporazumom predviđeno je i otvaranje javnih servisa RTS i RTV za predstavnike opozicije, a sudeći prema dokumentima do kojeg je došla Nova.rs - nisu se mnogo "otvorili".

Ako se sve sumira, na RTS-u je opozicija dobili obećanja da će predizborna promocija biti na prvom, umesto na drugom programu kao što je ranije bio slučaj, pozive za već postojeće emisije, blok u jutarnjem programu dva puta nedeljno, a po potrebi će se organizovati specijalne emisije o političkim pitanjima u kojima će učestvovati predstavnici stranaka vlasti i opozicije u skladu sa kriterijumima uredništva Informativnog programa RTS-a.

Česte kritike na račun javnog servisa da u njihovom informativnom programu gotovo da nema opozicije, pa i monitoring Dnevnika koji konstantno radi Biro za društvena istraživanja a koji pokazuju da se njihova zastupljenost na dnevnom nivou meri sekundama, RTS objašnjava ovako:

“RTS se posle parlamentarnih i lokalnih izbora 2020. godine našao pred velikim izazovom, kako izveštavati o političkoj situaciji u Srbiji bez opozicije u parlamentu. Budući da taj deo političke scene Srbije RTS nije hteo da zanemari, iako je praksa javnih medijskih servisa u EU da vanparlamentarne opozicije nema u njihovim programima osim u izuzetnim, retkim slučajevima, bilo je neophodno uspostaviti kriterijume za participaciju političkih stranaka i pojedinaca u emisijama RTS-a”.

Političke teme su važne, ali nisu najvažnije…

Ti kriterijumi su dosadašnji značaj u političkom životu Srbije i aktuelna snaga merena relevantnim istraživanjima javnog mnjenja. Zato su, kako tvrde na RTS-u da bi se “glas opozicije čuo po svim važnim državnim pitanjima” pokrenuli novu sezonu debate „Reč na reč“, pojačano je prisustvo opozicionih stranaka u emisiji „Šta radite, bre“, a političke teme u kojima su sagovornici političari bile su učestalije u emisijama „Četvrtkom u 9“, „Upitnik“, „Oko“ i „Oko magazin“.

Obradović: Biće izrađen Pravilnik za javne servise

Jedini predstavnik bojkot opozicije koji je učestvovao na ovom koloseku dijaloga oko izbornih uslova, lider Dveri Boško Obradović, govoreći za Nova.rs o dogovoru vezanom za medije kaže:

“Što se medija tiče, biće izrađen poseban obavezujući Pravilnik za javne medijske servise, kao i preporuke za privatne emitere koje se odnose na predstavljanje kandidata i izbornih listi za vreme izborne kampanje. Posebno ističemo da je ispunjen i jedan od dva ključna zahteva Dveri, a to je da su javni medijski servisi RTS i RTV priložili načelne planove informativnog programa do izbora, a da se isto očekuje i od privatnih emitera sa nacionalnom pokrivenošću u roku od 15 dana od zaključenja Sporazuma”, kaže Obradović.

“Takođe, aktivnosti svih stranaka, posebno opozicionih redovno se prate i objavljuju na portalu RTS.rs”, tvrde na RTS-u i dodaju da neće popuštati pod daljim pritiscima.

“Političke teme su važne, ali ne i jedine teme kojima se bavi Informativni program, kao što su političari važni, ali ne i jedini sagovornici koje RTS poziva da govore o pitanjima koja interesuju građane Srbije. Uređivačka politika RTS-a neće se povoditi za političkim spinovima i o njima organizovati razgovore političara, kao i do sada. Zakonsko je pravo urednika RTS da određuju teme emisija i biraju goste bez svakodnevnog pritiska učesnika u političkoj utakmici. Svakodnevno prozivanje RTS i iznošenje zahteva za učešćem u njegovim emisijama ili krojenje njegove programske košuljice, svakako nisu deo standarda političkog života u EU”, zaključuju sa javnog servisa.

Kod nas nema diskriminacije

Kad je RTV u pitanju, njihovo uredništvo smatra da ova televizija strogo vodi računa da “sve političke stranke, partije ili udruženja građana” ravnopravno i pod istim uslovima predstave svoj rad i iznesu svoje stavove.

 

Tvrde i da u njihovom programu nema nikakve diskriminacije, da je u nekim emisijama opozicija i više zastupljena negoli vlast, a u znak dobre volje najavljuju pripremu nove emisije “Polemika”, koja će biti emitovana jednom nedeljno u 21 sat, u trajanju od 55 minuta.

BONUS VIDEO: Deo Srbije u medijskom mraku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare