Foto:Nemanja Jovanović

Savet Regulatornog tela za elektronske medije utvrdio je danas da nema mesta pokretanju postupka povodom prijave BIRODI-ja, odnosno da TV Pink i RTS nisu svojim izveštavanjem ugrozile javni interes niti prekršile Zakon o elektronskim medijima, kako je to BIRODI naveo u prijavi.

Savet REM-a je svoju odluku obrazložio time da pozitivno izveštavanje o političkim temama u određenom vremenskom periodu samo po sebi ne predstavlja osnov za povredu obaveza, jer prekomerno pozitivno izveštavanje nije zakonska kategorija, niti je bilo kojim članom Zakona propisano koliko je i u kojoj meri dozvoljeno ili nije izveštavati o bilo kom predstavniku izvršne vlasti, pa i predsedniku Republike.

Savet ja na današnjoj vanrednoj sednici razmatrao prijave Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) u kojima se ukazuje na ugrožavanje opšteg interesa, a time i na navodno kršenje člana 47. stav 1. tačka 1) Zakona o elektronskim medijima od strane TV Pinka i RTS-a, navodeći da je monitoringom programskog sadržaja koji je uradio BIRODI utvrđeno da su te televizije od 1. do 30. septembra ,,prepozitivno“ izveštavale o predsedniku Republike Srbije u centralnim informativnim emisijama, čime su navodno povredile obavezu koja proističe iz Zakona o elektronskim medijima.

BONUS VIDEO Javni servis i dijalog: Buka i bes na RTS-u

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar