Foto: Nova.rs

Posao rekonstrukcije OŠ "Svetislav Golubović Mitraljeta" u Zemunu dobila je firma koju povezuju sa Srpskom naprednom strankom - “Concord west”. Vrednost ugovora iznosi 330,7 miliona dinara, a to je deveti veliki posao koji je ova kompanija dobila samo u toku ove godine. Ukupna vrednost svih tih sklopljenih ugovora iznosi blizu tri milijarde dinara. Interesantno je i to da se na čelu ove firme nalazi dugogodišnji direktor “Energotehnika - Južna Bačka” Branimir Mijailović. Ovo privatno preduzeće godinama unazad prednjači po broju unosnih poslova sa državom, a upravo za vreme upravljanja ovom kompanijom tadašnji direktor Mijailović bio je osumnjičen za utaju poreza.

“Posao rekonstrukcije OŠ „Svetislav Golubović Mitraljeta“ dobila je firma bliska SNS-u “Concord west”, nadaleko poznata po kašnjenju radova”, upozorila je Tijana Šerbula, odbornica Stranke slobode i pravde u Skupštini grada Beograda.

Petina svih javnih nabavki ide njima

Kako dalje navodi za novine “Nova” deca u Batajnici već više od 425 dana, umesto u svoju školu “Svetislav Golubović Mitraljeta” moraju da idu u okolne udaljene škole u popodnevnoj smeni.

Tijana Šerbula Foto:Stranka Slobode i Pravde

“Zašto? Zato što ova gradska vlast već 425 dana ne može da dogradi jedan sprat. Reč je o tome da gradska uprava ne ume da napravi dobar projekat, nadzire radove i da izabere izvođače koji imaju dovoljan broj radnika da rade u dve ili tri smene ako je potrebno. Da stvar bude još gora, pošto je ranije izabrani izvođač napustio gradilište, gradska vlast sada treći put raspisuje tender i daje ga konzorcijumu firmi gde je i Concord west”, navodi Šerbula i dodaje:

“Ova firma ne samo što je u prethodnim godinama favorizovana i dobila petinu svih javnih nabavki, nego je poznata po kašnjenju projekata. Dobri primeri su 500 dana kašnjenja na izgradnji vrtića na Bežanijskoj kosi ili 200 dana kašnjenja na izgradnji Doma zdravlja u Borči. Naravno da ni tu grad nije naplatio penale. Da stvar bude zanimljivija, u rebalansu budžeta Beograda, trošak ove rekonstrukcije je porastao za 200 odsto i to sa 275 miliona dinara na 800 miliona dinara odnosno za 521 miliona dinara. Za 800 miliona dinara mogu da rekonstruišu Mitraljetu i da izgrade još jednu novu školu u Batajnici, odnosno gimnaziju koju ovo naselje nema”.

Inače, “Concord west” vrlo uspešno posluje sa državom već godinama, a samo od početka ove godine potpisala je devet ugovora čija je ukupna vrednost 2,7 milijardi dinara.

Kako se može videz na Portalu javnih nabavki na spisku poslova koje je “Concord west”, uglavnom u okviru grupe ponuđača, dobio od početka 2022. godine su: Rekonstrukcija OŠ "Svetislav Golubović Mitraljeta" - 330,7 miliona dinara; Radovi na gradskoj biblioteci i Ubu septembar - više od 201 miliona dinara; Izgradnje objekta vrtića “Duga” u Bačkoj Palanci - dva ugovora, u avgustu 123, 4 miliona dinara, a u martu 59,8 miliona dinara; Izgradnja kanalizacione mreže u Gornjem Milanovcu - 400 miliona dinara; Radovi na izgradnji podzemne garaže Skerlićeva u Beogradu - 1,4 milijarde dinara; Izgradnja vrtića u Bariču - 239,9 miliona dinara

Slična situacija bila je i prethodnih godina.

Jedina referenca – bliskost vlasti

Doskorašnji predsednik Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava i predsednik Uspravne Srbije Dragan Dobrašinović kaže da nema ničeg neočekivanog u tome da firma bliska SNS dobija milionske poslove.

Dragan Dobrašinović Foto:BETAPHOTO/Press centar UNS

“Jedina relevantna referenca je upravo bliskost vlasnika firmi vrhu vlasti i spremnost da se učestvuje u koruptivnim operacijama. Vlasnik firme je očigledno lične reference iz prethodne firme u kojoj je bio direktor, a to je Elektrotehnika Južna Bačka, preneo na novu i produžio tamo gde je sa prethodnom stao. Da podsetim, pomenuta firma je samo u jednom danu sa državom sklopila 122 ugovora o javnim nabavkama, što je sigurno svetski rekord”, kaže Dobrašinović za novine “Nova”.

To se, ipak, nije desilo u mandatu aktuelnog direktora “Concord wesa” Branimira Mijailovića.

Ali je u toku njegovog mandata u firmi “Energotehnika Južna Bačka” bio osumnjičen za utaju poreza. Kako je u više navrata pisao KRIK, Mijailović je bio optužen da je sa Nebojšom Kojadinovićevim „Barkomom“ sklopio lažni posao, zahvaljujući kojem je 4,5 miliona dinara prebačeno sa njihovog računa na Kojadinovićevu firmu. Izbegnuto je tako da se plati šest hiljada evra poreza državi. Mijailović je u tužilaštvu negirao da je učestvovao u utaji poreza, ali je potvrdio da je osim svojih direktora i on potpisao sporni ugovor. Postupak protiv njega je obustavljen po nalogu tužiteljke Ristić. Tužilaštvo nije KRIK-u dostavilo dokument sa objašnjenjem zašto je postupak obustavljen.

BONUS VIDEO: Ovo su hoteli u Vrnjačkoj banji koji su prodati u bescenje SNS tajkunu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare