Foto: Arhiva

Bar četiri vakcine protiv koronavirusa su u poslednjoj fazi kliničkog ispitivanja ili dobijanja odobrenja, a prema jednom istraživanju svega 23 odsto Beograđana je spremno da je primi. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će on biti prvi koji će se vakcinisati u Srbiji, kako bi građanima na svom primeru pokazao da je “vakcina dobra”, te da će posle njega to učiniti i premijerka Ana Brnabić. Srpski političari u izjavama za Nova.rs većinom ističu da su spremni da prime vakcine kojima su vakcinisani građani Nemačke, Danske, Austrije..., Fajzerovom ili vakcinom kompanije "Moderna".

Sudeći prema ranijim najavama, prvi kontignet vakcina protiv koronavirusa trebalo bi da stigne u Srbiju do kraja godine. Vučić je krajem oktobra objavio da je Srbija potpisala predugovor sa američkom kompanijom „Fajzer“ za nabavku 350.000 doza, a nekoliko dana kasnije i da će država za ovu i celu 2021. godinu obezbediti 1,8 miliona doza vakcina protiv koronavirusa.

Ovim objavama, međutim, prethodilo je priznanje Vučića da je Srbija nameravala da kupi vakcinu protiv koronavirusa od kompanije „Astra zeneka“, kao i da je bilo razgovora sa ambasadorkom Kine o razvoju vakcine u toj zemlji. U poslednjim fazama kliničkog ispitivanja ili postupku dobijanja odobrenja su još vakcine kompanije „Moderna“ i ruska vakcina.

Koja će sva cepiva biti uvezena u Srbiju u ovom trenutku nije do kraja poznato, a istraživanja koja su sprovedena među građanima nisu ohrabrujuća. Naime, studija preseka u populaciji Beograda pokazala je da je samo 23 odsto građana spremno da primi vakcinu, a čak 45 odsto nije još odlučilo.

Šta o svemu misle srpski političari? Da li bi se oni vakcinisali?

Stefanović: Građani Srbije da prime vakcinu kao i u ostalim zemljama Evrope

Borko Stefanović. zamenik predsednika Stranke slobode i pravde, navodi za Nova.rs da je on spreman da primi vakcinu protiv kovida i to onu kojom će se vakcinisati građani Nemačke, Belgije i drugih evropskih zemalja.

Borko Stefanović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Mi smo se od početka zalagali za to da građani Srbije prime vakcinu protiv kovida koju budu primili građani ostalih država u Evropi. Važno je da ta vakcina prođe sve faze istraživanja i provere“, kaže Stefanović.

On dodaje da treba napraviti plan vakcinacije, iz kog će se videti  koje će to kategorije stanovništva prve primiti vakcinu.

„Ta vakcina ne treba da se daje prinudno, nego dobrovoljno, iako smatram da bi svi trebalo da se vakcinišemo, odmah nakon prioritetnih grupa“, zaključuje Stefanović.

Đukić Dejanović: Važno je da se građanima kaže koliko su bezbedne i efikasne

Slavica Đukić Dejanović, potpredsednica SPS, navodi da ona kao lekar smatra da su vakcine najveće dostignuće i dodaje da bi građani morali da budu informisani o svim elementima koje se odnose na bezbednost vakcine i njenu efikasnost.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Dakle, trebalo bi da znamo koliko vakcina ima neželjenih dejstava i koliko smo zaštićeni ukoliko je primimo. Sudeći po onom što smo do sada čuli, čini mi se da je svet na putu da napravi takvu vakcinu. Takođe, sve vakcine koje budemo uvezli moraju da prođu našu Agenciju za lekove i da budu registrovane“, ističe Đukić Dejanović za naš portal.

Jovanović: Vakcinisanje lična odluka pojedinca

Miloš Jovanović, predsednik DSS, navodi za Nova.rs da bi dobro razmislio pre nego što bi bilo šta primio, tim pre što ne spada u rizičnu grupu.

„Što se preporuka drugima tiče, tako nešto nije moj posao, niti je posao bilo koje političke stranke, već je to lična odluka svakog pojedinca. Drugim rečima, ne bih pozivao nikoga da se vakciniše ili ne vakciniše“, kaže Jovanović.

Ona dodaje da 45 odsto stanovništva iznad 65 godina je reklo da bi se vakcinisalo protiv kovida, te da to pokazuje da su u manjem broju to spremne da učine mlađe kategorije građana i one na kojima počiva društvo.

„Ja neću moći da biram koju ću konkretno vakcinu da primim, jer ćemo se moći vakcinisati onom koju država bude uvezla. Svakako ću savetovati članove svoje porodice da prime onu koja ima najveći stepen bezbednosti i efikasnosti“, kaže Đukić Dejanović.

Grbović za vakcinu koju su primili građani Nemačke, Danske, Austrije…

Lider PSG Pavle Grbović, koji je nedavno pozitivno testiran na koronavirus, kaže za Nova.rs da bi primio onu vakcinu koju bi primali građani Nemačke, Danske, Austrije i drugih razvijenih zemalja.

Pavle Grbović Foto:TANJUG / TARA RADOVANOVIC

„Verujem da bi ta vakcina sigurno bila proverenog kvaliteta i da bi njena upotreba bila bezbedna. Verujem u nauku, verujem u medicinska dostignuća, a na žalost verujem i u koronu, tako da sam sigurna da bi pronalazak proverene vakcine bio rešenje za agoniju u kojoj se svet nalazi već godinu dana“, navodi Grbović.

Ponoš: Primio bih Fajzerovu vakcinu

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš, koji je takođe bio pozitivan na koronu, kaže za Nova.rs da je spreman da se vakciniše, te da bi primio Fajzerovu vakcinu.

Foto:Ivan Dinić/Nova S

„Čini mi se da je najdostupnija i mislim da su najdalje otišli. Poštujem to što su već proizveli ogromne količine doza i imaju ih na lageru. Preuzeli su rizik i to znači da nemaju nikakvu dilemu oko nje“, zaključuje Ponoš.

Samofalov: Vakcinisanje je pitanje elementarne odgovornosti

Konstantin Samofalov iz SDS navodi da bi se nakon potvrde bezbednosti vakcine i nakon što one budu obezbeđene za prioritetne grupe stanovništva i sam vakcinisao. On kaže da je vakcinisanje pitanje elementarne odgovornosti prema zajednici u kojoj živimo.

Konstantin Samofalov Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Kada je u pitanju izbor vakcine, poslednje informacije koje je objavio BBC ukazuju da američke kompanije Fajzer-Bajontek i Moderna imaju najefikasnije i najbezbednije vakcine. Rezultati ispitivanja ukazuju da obe ove vakcine zaustavljaju kovid simptome kod više od 90 odsto pacijenata. Ove brojke zvuče dosta ohrabrujuće i uverljivo. U ovom trenutku je najvažnije utvrditi koja  vakcina je najbezbednija i najefikasnija. Nakon što se završe sva klinička ispitivanja, ta slika će biti jasnija“, kaže Samofalov za Nova.rs.

On ističe da bi se političari i donosioci odluka morali rukovoditi isključivo ovakvim bezbednosnim kriterijumima kada je odabir vakcine u pitanju.

„Svakako da ćemo i  mi kao politička stranka podržati vakcinaciju kada se utvrdi da postoji  zvanično bezbedna vakcina. Interesi zdravstvene bezbednosti nalažu da se najpre obavi vakcinacija zdravstvenih radnika, starijih i drugih zdravstveno ugroženih građana, pripadnika vojske i policije“, smatra Samofalov.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare