Bojan Klačar Foto:Nemanja Jovanović

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) Bojan Klačar izjavio je da su izbori u Zaječaru pokazali da opozicija sa određenim platformama i jasno prepoznatim ljudima može da bude alternativa SNS, ali da on ne bi, poput Đorđa Vukadinovića, izvlačio zaključke da rezultat iz Zaječara pokazuje da je rejting SNS u ozbiljnom padu.

Klačar je za N1 rekao i da ne bi izvlačio dalekosežne zaključke kako će rezultati iz Zaječara, Kosjerića i Preševa uticati na predstojeći međustranački dijalog.

„Ne bih iz ta tri izborna ciklusa izvlačio dalekosežne zaključke…Sumnjam da će ovi rezultati ili podstaći ili obeshrabriti međustranački dijalog. Ovo jesu važni izbori za lokalne sredine, ali oni nemaju potencijal da utiču na nacionalne izborne procese“, rekao je Klačar.

Naglasio je da bi kao dominantno važnu stvar posle ovih lokalnih izbora – izdvojio potrebu koja se tokom njih pokazala, za sređivanje izborne administracije, da bi se ubuduće izbegla situacija kakva je sada – da je 19 sati posle izbora nemoguće doći do podataka koji su rezultati izbora i koji su podaci po listama.

Klačar je naglasio da ne bi delio mišljenje Vukadinovića koji je rekao da smatra da su lokalni izbori u Zaječaru, gde je SNS osvojio oko 20 odsto manje glasova nego na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, pokazali da je SNS u ozbiljnom padu.

Izvršni direktor CESID-a kaže da je činjenica da je SNS, u odnosu na parlamentarne izbore, osvojila 2.000 glasova manje u Zaječaru.

To je, ističe Klačar, blagi pad kada je reč o Zaječaru.

Naglasio je da „ne bi bio slobodan“ da iz jednih izbora na lokalu donosi zaključke na nacionalnom nivou.

Ipak dodaje da je Zaječar pokazao da tu SNS ne može tako lako da osvaja rezultate kao u drugim opštinama. „Očigledno je da Zaječar nije baš uporište SNS na način kakve su druge opštine“.

Ti izbori su, dodaje pokazali i da su građani spremni da podrže jasne opozicione alternative, ali i to koliko lokalna dinamika treba da bude drugačija u odnosu na nacionalne izbore.

„Politički interes i za vlast i opoziciju da međustranački dijalog uspe“

Klačar je, povodom zamerki da su premijer, predsenik i ministri bili u funkcionerskoj kampanji u Zaječaru i Kosjeriću,  rekao da pojavljivanje funkcionera u kampanji zakonski nije zabranjeno, već da je zabranjeno da premijerka zloupotrebljava resurse svoje pozicije za potrebe stranke.

„Pošto nismo imali posmatračku misiju na ovim izborima ne mogu da tvrdim da li je došlo do zloupotreba ili nije…Ako je procena većine opozicionih stranaka da je potrebno da se taj odnos funkcionera promeni, ta tema mora da bude visoko pozicionirana na agendi međustranačkog dijaloga“, kaže Klačar.

Za predstojeći međustranački dijalog kaže da veruje da i za vladajuću stranku i opoziciju postoji politički interes da dijalog uspe, jer bi tako vlast uspela da odgovori na kritike da nema dovoljno pluralizma u Srbiji, a i da opozicija sa druge strane, nema više prostora da još jednaput bojkotuje izbore

„Sklon sam da verujem da će se neke stvari unaprediti, ali nisam sklon da verujem da će doći do radikalnih unapređenja izbornog procesa“, rekao je Klačar i dodao da je pitanje da li će te promene biti dovoljne da opozicija promeni odluku kad je reč o bojkotu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar