Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Politički analitičar Đorđe Vukadinović smatra da su lokalni izbori, održani u nedelju u Zaječaru, gde je SNS osvojio oko 20 odsto manje glasova nego na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, pokazali da je SNS u ozbiljnom padu i da je sada samo pitanje "koliko će biti zarazan taj proces, ta epidemija opadanja, da li je u pitanju endemska bolest ili će zahvatiti čitavu Srbiju". Misli da je Srbija "bliža Zaječaru nego Kosjeriću", u kojem je SNS odneo ubedljivu pobedu, sa 67,23 odsto glasova prema predsedniku Izvršnog odbora SNS Darku Glišiću.

„Sinoć je stradalo nekoliko brava u Predsedništvu, jer (lider SNS i predsednik Srbije Aleksandar) Vučić nije zadovoljan rezultatima. Juče nije bilo slavlja. A zašto? Oni (SNS) su dobili 20 odsto manje glasova u Zaječaru nego na prošlogodišnjim junskim izborima, kada je SNS imao 62 odsto, a sada je osvojio nešto više od 41 odsto glasova. To je veoma dobar rezultat za svaku normalnu stranku, ali s obzirom na metu koju sebi Vučić postavlja i stalno je podiže, za njega nije“, kaže u Novom danu na TV N1 Vukadinović.

„Zaječarski rezultati su indikator ozbiljnog komešanja i krize u redovima SNS, u svetlu najavljenih i vanrednih parlamentarnih, i beogradskih i predsedničkih izbora“, dodaje on.

Na pitanje da li opozicija ume da iskoristi taj pad SNS-a, Vukadinović kaže da nije siguran i da to preganjanje oko platforme za međustranački dijalog i ostali sukobi između lidera opozicionih stranaka daju dodatno vetar u leđa SNS-u da prebrode „ovo što sam siguran da je za njih bio šok, i zato nije bilo slavlja“.

„Jako je loše da u poziciji u kojoj se opozicija nalazi, te malobrojne trenutke propustimo baveći se time ko je više doprineo dolasku SNS na vlast 2012. godine“, ocenjuje Vukadinović, aludirajući na raspravu između lidera pokreta Dveri Boška Obradovića i predsednika Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića.

Nema uslova za fer izbore

Na pitanje šta nam govore brojne zabeležene nepravilnosti, pritisci i fizički napadi zabeleženi na lokalnim izborima koji su juče održani u Kosjeriću, Zaječaru i Preševu, on navodi da nam to govori ono što dobar deo opozicije i stručne javnosti već dugo govori, a to je da u Srbiji ne postoje uslovi za fer i poštene izbore, čak i kada opozicija na njima ne učestvuje, kao što je bilo u ovom slučaju.

„Vlast nije imala pravog protivnika sem u Zaječaru, gde su učestvovale neke lokalne liste“, ukazuje Vukadinović i dodaje da „čak i kada nema izazova i opasnosti oni (vlast) ne mogu da organizuju izbore kao u normalnoj demokratskoj zemlji“.

Na pitanje šta je dobila opozicija koja je bojkotovala izbore, on smatra da je bojkot sa stanovišta centralnih beogradskih stranaka pokazao svoju opravdanost, a to je da uslova za izbore nema, a istovremeno se pokazala snaga lokalnih snaga.

„Opozicija, kakva god da je i štagod mislili o njoj, ne može pod ovakvim uslovima, ako se nešto bitno ne promeni, da učestvuje na takvim izborima“, poručuje Vukadinović.

A na to kako tumači izjavu lidera pokreta Dveri Boška Obradovića da će se možda povući iz opozicije i napraviti novu, on kaže da mu to deluje „malo pretenciozno, ne previše realno“.

Na pitanje da li misli da će opozicija jedinstveno izaći na predstojeće izbore, kaže da je potencijalni optimista, najpre zato što veruje da će prevagnuti, ako ne politička odgovornost, ono instinkt opozicije za samoodržanjem, ali i zato što misli da će biti pritiska spolja od strane međunarodne zajednice i Evropskog parlamenta u pravcu dogovora.

„I još važnije, ja verujem u zdrav razum, makar kao poslednju opciju kada je reč o ovom prostoru. Svest o riziku proradiće i kod Vučića i naprednjaka. Mislim da je Vučić svestan, bez obzira koliko će se junačiti i biti arogantan prema opoziciji, da moraju da naprave neke korake u pravcu i medijskog otvaranja i političke stabilizacije, jer rizikuju sa ozbiljnim tumbanjem i na unutrašnjem i na spoljno političkom planu“, smatra Vukadinović i dodaje da je siguran da ti ustupci neće biti dovoljni, ali će ih biti, naročito zbog pritiska spolja.

„Postoji život koji se odvija van televizija sa nacionalnom frekvencijom. Taj život ne radi u korist naprednjacima i Vučiću. Mislim da je on svestan da još jedan ozbiljan bojkot neće moći da podnese, a nisam siguran ni da bi opozicija mogla da izdrži još jedan bojkot“, ocenjuje Vukadinović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar