Foto: Printscreen/YouTube/Televizija Istok

Lider pokreta "dr Nenad Ristović -Pobeda", čovek je koji je u Zaječaru uspeo svojim rezultatom da ozbiljno uzdrma poziciju SNS. On u intervjuu za Nova.rs kaže da je njegov rezultat, osvojenih 16 mandata, zapravo odgovor građana na obmane, laži i nečinjenje tokom četvorogodišnjeg mandata koji je imao SNS i gradonačelnik Boško Ničić.

Po profesiji infektolog, Nenad Ristović je javnosti postao poznat po tome što je vratio orden koji mu je Aleksandar Vučić dodelio za zasluge u borbi protiv korona virusa.

U razgovoru za Nova.rs govori o pritiscima koje je trpeo tokom predizborne kampanje, rezultatu svog pokreta, ali i razlozima pada rejtinga i rezultata SNS. Njegov pokret je, prema još nezvaničnim rezultatima, osvojio 16 mandata, SNS 24, SPS 4, Možemo bolje 4 i dve grupe građana po jedan mandat.

Kako komentarišete pad SNS za čak 20 odsto u odnosu na prethodne izbore?

Kao odgovor naroda na četvorogodišnju vlast prethodnika. Lokalni SNS je u Zeječaru izgubio. Zašto? Ne zaboravite, 2017. godine SNS je osvojio 30 odsto, 18 mandata. Boško Ničić sa Živim za krajinu takođe je osvojio 18 mandata. To je znači bilo 36. Sada su zajedno osvojili 24. To je poraz.

Jeste li vi očekivali ovakav rezultat?

Pa šta mislite? Ja sam ozbiljan čovek i sve što radim,radim da bih ostvario rezultat, a ne samo da učestvujem. Imate ponegde ovakve glave koje smatraju da se još uvek sa istinom može nešto dokazati i postići.

Kakva je to poruka?

To je poruka građana, da jednostavno imaju prag. Nemojte da ispitujete koliki je taj prag tolerancije. To je poruka svima nama. Ako ste se uhvatili da radite ovaj posao, radite ga pošteno i ispravno. Ako hoćete da nas lažete, a još gore, omalovažavate i svetite nam se, jer to smo imali poslednje četiri godine, svakome ko ne misli onako kako on to traži. Pa neću misliti tako, misliću svojom glavom.

Jel to poruka i vrhu vlasti i SNS?

To je poruka da narod u Zaječaru želi promene. To je njima rečeno i svima nama je to rečeno.

Videli smo jedan svojevrsni juriš ministara, premijerke pa i predsednika države na Zaječar proteklih mesec dana. Koliko je to uticalo na rezultate?

Sa stanovišta običnog čoveka je ovako – četiri godine niko od izvršioca vlasti ne uđe ni u jedno selo. Četiri godine ne učiniš ništa za šta si postavljen. Znate li kako izgleda kad iz kuće kročiš u lokvu septičke jame koja se izlila iz komšijinog dvorišta. I mi se borimo da ulice postoje, da postoji kanalizacija, da postoji vodovodna mreža, da se u selu ne gazi svuda po blatu, da se izgrade atarski putevi. To je njihov zadatak bio. A pošto nisu to uradili, onda je morao da dođe neko viši od njih da to sakrije projektima s višeg nivoa. Da anulira minus koji su oni napravili. Kad kažem minus, minus u onom delu koji su trebali da urade, a ništa nisu…

Koliko je vama bilo teška kao pokretu da se borite s jednim takvim pritiskom ?

Predsednik Vučić i ja smo imali programske kampanje. On je govorio o tome šta će država uraditi i šta planira, a ja sam govorio s nivoa grada šta treba uraditi. I tu smo imali jedan korektan odnos, za razliku od našeg Fejsbuk gradonačelnika Boška Ničića čiji je jezik isključivo jezik uvreda, omalovažavanja, ponižavanja. Oni su njega morali da sklone. I ovaj rezultat je rezultat predsednika Vučića. A ne lokalnog SNS. Lokalni SNS je izgubio.

Ostvarili ste blizu 30 odsto glasova. Ne pamte se takvi rezultati opozicije duži niz godina, ne računajuči Milana Stamatovića u Čajetini…

Ovo je pobeda naroda, koji je rekao jednog momenta dosta, ko god republička vlast bio. Ako nam dovodite ovde vršioce vlasti, dovedite normalne ljude iz naših redova. Nemojte postavljati partijske ljude koji se iživljavaju, leče svoje komplekse. Građani žele ljude koji će misliti o njihovom gradu. Žele promenu, ljude iz svoje sredine koji će s njima živeti,  a ne oni koji će se svetiti.

Može li se slično desiti i u drugim gradovima?

Slušajte, ja se borim za Zaječar. Nisam se zadnjih godinu i po dana bavio političkom scenom cele Srbije, jer smo moja doktorka Nena i ja u crvenoj zoni sve vreme, ja sam infektolog.

Foto: Arhiva, Printscreen

Vratili ste orden za zasluge u borbi protiv koronavirusa koji vam je dodelio Aleksandar Vučić. Po tome vas je i javnost upamtila. Da li biste i danas učinili isto?

Vratio sam medalju, ali ne iz prkosa Vučiću. Tu medalju nisam zaradio ja, zaradili su je ljudi koji sa mnom rade.  Tu medalju je zaradila moja majka koja je umrla, a ja nisam bio pored nje. Ja ovde imam moj kolektiv od dvadesetak sestara koje se menjaju u čitavoj bolnici. Mi smo jedno malo odeljenje koje je preraslo u jednu veliku službu s 50 postelja, koje prikuplja obolele iz Zaječara, Knjaževca, Kladova, Boljvca…. Mi smo bolnica koja je omogućila da se rade stentovi, akutni koronarni događaji, infarkti svim pacijentima koji su bili korona pozitivni. Tim kardiologa je gore radio i nakon 24 sata spuštao pacijente dole kod nas. To je njihova medalja.

Ali ipak ste je vratili…

Vratio sam medalju kad su kerberi iz SNS počeli da ujedaju moju porodicu. Ne može njihov predsednik meni da da medalju, a njihovi kerberi da laju i da grizu mene. Jer ja ako sam radio nešto za državu i za narod i ako je to dobro, ne mogu drugi da po tome pljuju. To neću da dozvolim.

Da li ste trpeli pritisak tokom kampanje?

Pa uvek. Idite na FB i vidite kako gradonačelnik mene naziva, mene moju ženu, porodicu… I to je uvek bilo, ali mislite da se ja osvrćem na to?

Je li to način da se s tim izađe na kraj?

Znate onu poslovicu: „I ovca se popne na vrh brda, ali i dalje ostane ovca“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare