Foto: Printscreen/YouTube/Televizija Istok

Srpska napredna stranka osvojila je najviše glasova na jučerašnjim izborima u Zaječaru, ali je podrška SNS u tom gradu za čak 20 odsto manja nego na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima. Naprednjake je u ovoj izbornoj trci ozbiljno uzdrmao pokret dr Nenada Ristovića, koji je prošle godine vratio orden predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je dobio za zasluge u borbi protiv koronavirusa.

Zvaničnih rezultata sa lokalnih izbora u Zaječaru još nema, ali prema podacima koje je saopštio Boško Ničić, kandidat SNS za gradonačelnika, njegova partija je osvojila 47 odsto glasova, dok je lista “Dr Nenad Ristović-Pobeda” osvojila 27 odsto podrške birača koji su izašli na glasanje.

Prema podacima predstavnika ove drugoplasirane liste, pokret dr Ristovića je osvojio 28,9 odsto glasova, što je jedan od najboljih rezultata koje su opozicione stranke ostvarila na izborima u Srbiji. Kako su naveli, SNS je dobio 39,95 procenata podrške.

Iako je građanima Zaječara dobro poznat, dr Ristović je zadobio pažnju šire javnosti u Srbiji kada je u decembru prošle godine vratio orden predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. On je kao infektolog prethodno odlikovan Zlatnom medaljom za zasluge u borbi protiv koronavirusa.

Dr Ristović je naveo da odlikovanje vraća zbog napada na njegovu porodicu, koji su dolazili, kako je rekao, od „dvojice kriminalaca“ iz vrha Srpske napredne stranke (SNS) u Zaječaru. I sve samo zato što je u tom gradu opozicija i kritikuje vlast.

„Dvojac sa kormilarom kriminalaca iz SNS prešao svaku meru“

“Udarce i napade od članova vaše stranke trpim od 2012. godine i na to sam se navikao. A Vi možete pretpostaviti o kakvom se arsenalu uvreda radi. I moja reakcija ne bi bila ni približno ovakvog intenziteta da dvojac sa kormilarom krimanalaca iz vrha Vaše stranke u Zaječaru, jedan osuđen za zloupotrebu službenog položaja, a drugi za nasilje u porodici, nisu prešli svaku granicu i meru. Udarili su na moju porodicu. Porodica je svetinja. Bez porodice nema Srbije”, naveo je Ristović na konferenciji za novinare obraćajući se direktno Aleksandru Vučiću.

On je predsedniku Srbije poručio da Medalju vraća, da je „dodeli njima“ ili “nekome po meri i kriterijumima navedenih kriminalaca, jer ni jedna medalja, pa ma bila ona i zlatna, ne može biti veća i viša od porodice”.

Specijalizacija sa najvišim ocenama, mobilizacije, ratovi

Dr Ristović je tada naveo i da je Medicinski fakultet i specijalizacije završio sa visokim ocenama, da radi 23 godine i da je načelnik odeljenja koje pruža usluge i zbrinjava građane osam opština Timočke krajine. Rekao je da mu nisu strane ni mobilizacije, ratovi, kao i odazivanje na svaku vojnu vežbu rezervnog sastava VS od 2015. godine.

“Odazivao sam se na svaki poziv u kome je pisalo ‘Otadžbina zove’, tako je bilo i ovaj put… Odazvao sam se u trenutku kada mi je majka bila na samrtnoj postelji. Njena smrt me je zatekla u Beogradu na našem zajedničkom zadatku u borbi protiv kovida 19.

Sahranio sam je, i nakon par dana vratio se u stroj zdravstvenih radnika za koje ne postoji ‘Ne mogu i neću’, nego samo borba za osmeh na licu svakog našeg pacijenta”, dodao je on i poručio Vučiću da će se boriti protiv kriminalaca u njegovim redovima.

Napadi Vučića

Posle ovakve poruke, ubrzo je stigao (očekivani) odgovor i od predsednika države, koji je političko delovanje dr Ristovića ocenio kao loše i naveo da je sve iskoristio za kandidovanje na izborima.

“Znam da je bio u LDP-u. Nisam mu dao orden za njegovo inače loše političko delovanje. On je sve ovo iskoristio za kandidovanje na izborima. Ja se time nisam rukovodio. Rukovodio sam se radom u određenoj sferi. Time sam želeo kao predsednik da nekom zbog njegovog rada ukažem poštovanje. Onda je nekom bilo važnije da kaže da nije mi važno poštovanje države, jer ja to mogu da iskoristim i napadnem ljude iz stranke predsednika na lokalnom nivou jer su nešto objavljivali”, rekao je Vučić.

Iako je lekar i radi kao infektolog, dr Ristović je član gradske Skupštine od 2012. godine. Bio je odbornik LDP, a 2018. godine formirao je građanski pokret “Pobeda za naš grad”.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare