Medjustranacki dijalog opozicija vlast Vladimir Bilcik
Vladimir Bilčik Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Evroparlamentarci koji posreduju u dijalogu vlasti i opozicije počeli su rad na nacrtu sporazuma o izbornim uslovima, saznaje Nova.rs. Prema ranijem dogovoru, oni imaju rok do kraja meseca da ga završe i dostave učesnicima u dijalogu.

Predstavnicima Evropskog parlamenta Tanji Fajon, Vladimiru Bilčiku i Knutu Flekenštajnu ostalo je svega dve nedelje da izrade dokument o poboljšanju izbornih uslova u Srbiji. Taj predlog biće prosleđen vladajućim i opozicionim strankama koje učestvuju u međustranačkom dijalogu.

Kako navodi naš izvor, rad na izradi sporazuma je počeo, a u planu je da evroparlamentarci u septembru dođu u Beograd.

Ranije je najavljeno da će predstavnici obe strane, vlasti i opozicije, po dostavljanju nacrta sporazuma imati priliku da dostave svoje eventualne primdbe. Od 17. do 18. septembra, za kada je zakazana nova runda razgovora taj dokument bi trebalo da bude usaglašen, a potom i usvojen.

Potom sledi njegovo razmatranje na sednici Skupštine Srbije, a kako je “Nova” ranije pisala, plan je da primena sporazuma krene od 1. oktobra.

Obe strane saglasne su da se sporazum primenjuje najmanje šest meseci pre izbora. To bi značilo da ćemo na birališta izaći verovatno 27. marta ili 3. aprila.

Tada bi trebalo da budu održani redovni predsednički i beogradski izbori. U isto vreme mogli bi da budu održani i vanredni parlamentarni izbori, koje je najavljivao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Uporedo sa radom na sporazumu vlasti i opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta, vladajuće partije vode dijalog i sa opozicionim strankama bez prisustva stranaca.

“Sledeće nedelje sklapanje završne priče o izbornim uslovima”

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da se sledeće sedmice može očekivati da se „počne sa sklapanjem završne priče“ o izbornim uslovima, koja se vodi u tom dijalogu.

„Onda bismo u septembru mogli sa ovom drugom pričom da kompletiramo, da vidimo gde smo“, rekao je danas Dačić, za TV Pink.

On je rekao i da se bliži rok kada bi evroparlamentarci trebalo da dostave neki predlog o izbornim uslovima kao i da mu još nije ništa stiglo.

BONUS VIDEO Nesvakidašnji nadzor izbora u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare