Foto: Vesna Lalić

Ukoliko želi da sruši vlast SNS u Beogradu, opozicija će morati da izađe u jednoj koloni, pokazalo je i najnovije istraživanje Demostata. Ipak, ujedinjenje opozicije mogao bi da bude težak posao i možda isto toliko veliki kao i smena vlasti u prestonici, imajući u vidu sve sukobe koji izvesno postoje među opozicionim strankama - od onih na ličnom nivou, preko različitog gledanja na partije koje nisu bojkotovale izbore, do toga da su već sada neke partije odlučile da na izbore idu same.

Opozicione stranke su pre nekoliko godina u proces rušenja vlasti Aleksandra Vučića ušle ujedinjeno, formirajući Savez za Srbiju. Nakon bojkota izbora vrlo brzo su napravili novu labaviju koaliciju pod nazivom “Udružena opozicija Srbije”, da bi i taj blok u međuvremenu prestao da postoji.

Sada im preostaje još jedan pokušaj, najvažniji do sada, da naprave koaliciju, jer istraživanja pokazuju da samo objedinjeni mogu da smene vlast SNS u Beogradu, za šta se formalno svi zalažu. Kako je izjavio glavni istraživač Demostata Srećko Mihailović, prema njihovom istraživanju jedino u glavnom gradu opozicione stranke imaju šansu da pobede na predstojećim izborima, ali pod uslovom da naprave dogovor i ostvare sinergetski efekat svoje koalicije.

Međutim, u ovom trenutku malo ko je optimista kada je reč o ujedinjenju opozicije. Dušan Spasojević, profesor na Fakultetu političkih nauka, kaže za list “Nova” da mu se čini da će do toga jako teško doći.

“Prvo, zato što u ovom bloku oko SSP (Dragana Đilasa) očigledno da ne mogu baš sve da okupe, odnosno da taj blok ne uključuje ni SDS, ni NOVU… i da tu postoji problem u komunikaciji. Drugi element je da Ne davimo Beograd želi da proba na nivou Beograda ono što je njihova platforma, što grade već nekoliko godina i što mislim da treba razumeti. Treće je taj odnos prema Narodnoj stranci i sa Dverima u tom širem polju, koji je donekle ideološki, a donekle i taktički. Čini mi se da postoje bar tri linije koje otežavaju jednu listu”, zaključuje Spasojević.

Dusan Spasojevic Fpn
Foto: N1

Osim ideoloških i taktičkih poteškoća u opoziciji, postoje problemi i na ličnom nivou, što se najbolje vidi na primeru odnosa između Jeremića i Đilasa, koji su, prema rečima lidera NS, “imali više od jednog nesporazuma”. Sve komplikuje i stav NS da sa partijama koje su izašle na izbore ne žele da sarađuje, što je slučaj sa PSG, Zelenovićevog ZZS, Tadićevog SDS…

“Ne treba zaboraviti ni Sašu Paunovića. To je sve posledica bojkota, što se od njega napravila moralna linija razdvajanja, pa je onda kasnije bilo teško preći tu liniju. Đilas je prešao odmah nakon izbora, kada je pozvao PSG, kad se Paunović vratio u DS, kad je Zelenović postao prihvatljiv deo tih opozicionih razgovora… Onda je Jeremićeva stranka pokušala da od toga napravi jednu vrstu taktičkog pitanja i to je linija koja ih takođe razdvaja. Sve je to posledica toga što su od bojkota napravili moralno pitanje, a ne taktičku stvar, ali to je sad problem u politici”, navodi Spasojević i dodaje da mu ne deluje realno da će doći do jedne kolone.

Sve je problem…

Na pitanje da li postoje šanse da izađe u jednoj koloni na beogradskim izborima, akademik i osnivač Skupštine slobodne Srbije Dušan Teodorović navodi za naš list da nije u stanju da napravi predikciju, te da nisu uspeli ni razgovori oko zajedničkog učestvovanja na pregovorima o izbornim uslovima.

Dušan Teodorović
Dušan Teodorović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Mi smo tu potrošili nekoliko meseci kao moderatori. Okupljali smo opoziciju. Tu je bio i gospodin Đilas, Jermić…, sa idejom da jedinstveno nastupaju u pregovorima, samo sa dva pregovarača, sa vrlo kratkom jedinstvenom platformom i nekoliko zahteva koje bi svaki građanin Beograda i Srbije razumeo. To na kraju nije uspelo…”, podseća on.

Teodorović međutim kaže da u SSS postoji jedinstven stav da ne odustaju od toga i da će i dalje pokušavati da objedine srpsku opoziciju.

Upitan šta je glavni problem, on navodi:

“Sve je glavni problem. Sve. Ja sam inženjer i profesor univerziteta i vrlo sam pragmatičan čovek. Je l’ ovo cilj? ‘Ajde da vidimo kako da ga ostvarimo, da ne gubimo vreme na razne gluposti. Mi nismo odustali od te ideje i ja podržavam stvaranje jednog širokog fronta, pre svega evropski orjentisanih stranaka i duboku verujem, uzimajući u obzir da je u pitanju Beograd, da bi mi imali velike šanse da pobedimo i slomimo ovaj režim”.

BONUS VIDEO: Vučić o Belivuku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare