Foto: Mup Srbije, Medija centar

Posle dva izostanka, ministar policije Aleksandar Vulin konačno se pojavio na suđenju po tužbi koju je protiv njega podigao Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca, jer je Albance pogrdno nazvao "Šiptarima". Mustafa za Nova.rs navodi da je Vulin na suđenju rekao da je Albance nazvao "Šiptarima" iz poštovanja i da tužbu shvata kao kompliment.

Još 25. juna Ragmi Mustafa je podneo tužbu Višem sudu u Beogradu jer je Vulin nekoliko puta „javno nazivao Albanace ‘Šiptarima'“ i to „u pogrdnom i pežorativnom tonu“. Tužba je podneta zbog govora mržnje i diskriminatornog ponašanja.

Mustafa za naš portal navodi da se ministar dva puta nije pojavio na suđenju, ali da je juče došao. Ispred suda bilo je, kako je naveo, oko 60 Vulinovih pristalica.

„Mi smo se juče suočili. Rekao sam na suđenju da ću se suprotstaviti svakom ko daje lažnu sliku o Albancima, da su Albanci neprijatelji države… To stvara ksenofobiju. Vulin je rekao da je iz poštovanja nazvao Albance Šiptarima. On je rekao da tako Albanci sami sebe zovu. Kako mi zovemo sebe, to je druga priča. Nije na nekom da odredi kako ćemo se zvati“, kaže Mustafa.

On navodi da je Vulin rekao da je pravo srpskog naroda da nekoga zove kako želi.

„Gebels je govorio da ima pravo da zove Jevreje kako hoće“, dodaje Mustafa.

On kaže da su pristalice Aleksandra Vulina bile ispred suda, kada su izlazili iz zgrade i da su mu aplaudirali.

„To je neki vid pritiska i na sudiju i na mene“, zaključuje Mustafa.

Ministar Vulin je mesecima Albance sa Kosova nazivao „Šiptarima“, ignorišući presudu suda u Srbiji po kojoj je taj termin politički nekorektan i uvredljiv.

Kako je preneo Radio Slobodna Evropa, samo tokom jednog meseca i to na sajtu Ministarstva odbrane objavljeno je čak šest saopštenja u kojima Vulin Albance na Kosovu naziva pogrdnim imenom.

U poslednjem u nizu saopštenja, objavljenom 5. oktobra, Vulin se obratio kosovskoj ministarki spoljnih poslova Meljizi Haradinaj Stubla rečima: „Ako se Haradinaj Stubla stidi što je Šiptarka ne treba da se ljuti na mene“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar