Aleksandar Vulin i Nikolaj Patrušev Foto:Tanjug/Serbian Interior Ministry Press Service via AP

Bivši ministar policije i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin postao je direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA). O tome da postoji mogućnost da čovek koji prisluškivao rusku opoziciju postane prvi čovek srpske tajne službe, portal Nova.rs je pisao i ranije.

Aleksandar Vulin, koji je danas izabran za novog direktora BIA, bio je glavni akter međunarodnog skandal kad je u Beogradu, u maju 2021. godine, praćena i prisluškivana grupa ruskih opozicionara na čelu sa Vladimirom Kara-Murzom i Andrejem Pivovarovim.

Pročitajte još...

Ta akcija je rezultirala hapšenjem najpre Pivovarova koji je osuđen na pet godina zatvora, a zatim je u aprilu ove godine uhapšen i Kara-Murza koji je, prema rečima ruskog advokata Dimitrija Zahvatova, takođe u zatvoru zbog akcije koju je Vulin sproveo zajedno sa Patruševim.

“Pivovarov uhapšen zbog toga što je Vulin odneo sadržaj prisluškivanih razgovora Nikolaju Patruševu. I Vladimir Kara-Murza je u najvećoj meri uhapšen zbog toga. U Rusiji se tako ove stvari sprovode – ukoliko nabave dovoljno materijala da vas, prema njihovim standardima, označe kao izdajnika, tek pokreću i postupak protiv vas pred sudom. Formalni razlog zašto je Kara-Murza je uhapšen je navodno sastanak u Arizoni gde je govorio o ratu u Ukrajini”, rekao je Zahvatov.

Dimitrij Zahvatov Foto: Privatna arhiva

Kako je sprovedena akcija prisluškivanja

Dve nedelje nakon posete Beogradu, u junu 2021. godine, Andrej Pivovarov, iz organizacije “Otovrena Rusija”, uhapšen je na aerodromu u Sankt Peterburgu. Njegov tim je tada saopštio da ga je policija ispitala, pretresla njegov stan i pokrenula krivični postupak zbog navodnog kršenja ruskog zakonodavstva o „nepoželjnim organizacijama“.

Ubrzo je otkriveno da je Pivovarov u zatvor otišao zbog saradnje Vulina sa bezbednosnim službama Ruske Federacije. To je u intervjuu za naš portal otkrio opozicionar Vladimir Kara-Murza, koji je naveo da su ruski državljani tokom boravka u Beogradu praćeni i prisluškivani.

„Mi smo okupili u jednom hotelu koji se nalazi na Novom Beogradu. Skup je trajao nedelju dana i mi smo odmah primetili da nas prate. Kad god bismo se našli na ulici, neko bi bio iza nas i pratio naše kretanje. U restoranima, kad bismo odlazili na ručak, do nas bi sedeo neko ko bi slušao o čemu pričamo. To je bilo toliko očigledno i apsurdno. Čak i kad smo iznajmili turu brodom po Dunavu, nas je pratio drugi brod sve vreme. Iako je nama to bilo čak i smešno, sad vidimo da je to namenski rađeno i da su srpske službe to činile kako bi se srpski ministar Vulin pokazao kao verni pas Putinovog sekretara Patruševa. Svi naši razgovori na skupu su snimljeni. Dozvolite mi da kažem da se nadam da su Vulin i Patrušev nešto naučili dok su ih slušali“, rekao je Kara-Murza u intervjuu za Novu.

Kako je dalje objasni, Vulin je, samo dva dana nakon skupa ruskih opozicionara u Beogradu, otputovao je u Moskvu i transkripte njihovih razgovora predao sekretaru za nacionalnu bezbednost Rusije, Nikolaju Patruševu. Rezultat Vulinovog sastanka sa sekretarom za nacionalnu bezbednost Rusije bio je hapšenje koorganizatora skupa u Beogradu i ruskog opozicionara Andreja Pivovarova, koji je dve nedelje posle boravka Vulina u Moskvi i zvanično uhapšen.

Šta piše u transkriptu razgovora Vulina i Patruševa

U transkriptu razgovora, do kog je došao naš dnevni list, navodi se da je Vulin objasnio Patruševu kako je upoznat sa delovanjem organizacije “Otvorena Rusija”, za koju je rekao da ima podršku Zapada i da “deluje protiv ruskih interesa”.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare