Milan St. Protić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U razgovoru za dnevni list “Nova” istoričar i diplomata Milan St. Protić ističe da zajednička borba Srbije i Rusije protiv “obojenih revolucija” oslikava mentalitet dveju vlasti i da on ne veruje izjavi ministra policije Aleksandra Vulina u kojoj navodi da nije predao transkripte prisluškivanih razgovora ruske opozicije.

Nakon intervjua koji je za dnevni list “Nova” dao ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza, u kom je rekao da su on i njegove kolege praćeni i prisluškivani za vreme boravka u Beogradu, te da postoji sumnja da je ministar Vulin transkripte njihovih razgovora dostavio sekretaru za nacionalnu bezbednost Rusije, Nikolaju Patruševu, otvorilo se pitanje zloupotrebe domaćih bezbednosnih službi i njihovo podređivanje drugim zemljama.

Pročitajte još...

Komentarišući ovaj slućaj, St. Protić kaže da se udvorički odnos prema zvaničnoj Moskvi nije promenio još od komunističkog doba i da je slugeranstvo aktuelne vlasti i više nego očigledno.

“Ljudi koji su danas na vlasti se vrlo dobro uklapaju u to. Nije nikakva tajna da je dotični ministar policije neokuministički pion u rukama Moskve. To je bio od kad je imao dugu kosu i izigravao srpskog Če Gevaru. Takav je i danas, jedino je kosu ošišao. Međutim, sve ostalo je isto – pristup, mentalitet i shvatanje dužnosti koju ima”, opisuje Protić.

Sagovornik “Nove” smatra da Vulin ne shvata da odgovara građanima Srbije, a ne predstavnicima drugih država.

“To je zato što je on na to mesto došao zahvaljujući pozicijama kojima ima u Rusiji. Ta podrška proizilazi iz tog njegovog poltronskog i uslužnog stava koji on prema njima gaji već godinama”, dodaje Protić.

Na pitanje šta znači za jednu državu kad podredi bezbednosni sistem drugoj zemlji i da li je time ugrožena samostalnost Srbije, Protić je rekao da integritet države odavno narušen.

“To je sad samo obnovljeno i ojačano. Taj specifičan odnos prema Moskvi nije prestajao, čak i u vreme kad je Tito prekinuo sa Staljinom”, smatra Protić.

“Ne verujem čoveku koji obavlja funkciju ministra policije”

Komentarišući demanti ministra policije, koji je istakao da “nije nosio transkripte Patruševu”, te da je Kara-Murza “lažov kog će tužiti”, Protić je rekao da sumnja u to da Vulin govori istinu.

Aleksandar Vulin i Nikolaj Patrusev
Aleksandar Vulin i Nikolaj Patrušev Foto:Tanjug/Serbian Interior Ministry Press Service via AP

“Ima dva osnova da se sumnja u izjavu dotičnog ministra policije. On je neopuzdan čovek po svojoj prirodi i sklon je tome da govori neistine. Šta god on kaže, čovek mora da prima sa ogromnom rezervom. Drugo, zvanični i nezvanični odnosi između srpske i ruske vlasti su veoma višeslojni. Veoma je logično pretpostaviti da je vlast u Srbiji, kako bi se preporučila Putinu i njegovim ljudima, spremna da učini svaku vrstu usluga, ma koliko one bile antidemokratske i antičovečanske”, naglašava Protić i dodaje da su obaveštajne službe dveju zemalja “modelirane po sovjetskom uzoru”.

“Sve se to uklapa u jednu veoma verovatnu kombinaciju u kojoj jeste cilj da se spreči svaka najava demokratskih promena u zemljama nad kojima Rusija drži svoj uticaj ili želi da ga obnovi. Niko nikome ne može da nametne demokratija, jer to nije sistem koji se nameće”, podvlači sagovornik dnevnog lista „Nova“.

BONUS VIDEO: Ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza o prisluškivanju u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare