Izvestilac Evropskog parlamenta za dijalog sa Moskvom i nekadašnji premijer Litvanije, Andrius Kubilius, rekao je za “Novu” da će podržati amandman o prisluškivanju ruske opozicije u Beogradu, ukoliko se on pojavi prilikom izrade nove rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji.

Jedan od predstanvika Evropske narodne partije u EP, kojoj pripada i Srpska napredna stranka, Adrius Kubilius, rekao je za naš dnevni list da Srbija ima priliku da zauzme jasnu poziciju u odnosu na Rusiju, te da očekuje da se opredeli za savezništvo sa Evropom.

Pročitajte još...

Za Srbiju je važno da jasno definiše svoju poziciju i da stane uz države EU. Moj savet političkim liderima u Srbiji je da razmisle ozbiljno i da događaje sagledavaju dugoročnije. Defitinivno neće više biti mesta za Putina i njegovu vlast u Rusiji. Naravno, neki ljudi unutar Evropske unije će svoju predstavu i stav o Srbiji formirati na osnovu toga kako se ona ponašala u ovom strateški ključnom periodu. Mislim da je bolje biti na strani onih koji će pobediti, a ne sa onima koji će izgubiti rat. Demokratija će na kraju pobediti, u to nemam sumnju“, podvukao je on.

Osvrnuvši se na svoju raniju izjavu da je uveren kako će afera prisluškivanja ruske opozicije u Beogradu dobiti prostor u izveštaju Evropskog parlamenta u Srbiji, Kubilius je rekao da je spreman i da pomogne u izradi amandmana koji bi se odnosio na ovaj slučaj.

Podsetimo, prisluškivanje ruske opozicije bila je koordinisana akcija srpskih i ruskih vlasti u okviru zajedničke borbe protiv tzv. obojenih revolucija. Informacija da je ta saradnja rezultirala ne samo prisluškivanjem skupa u Begoradu, već i hapšenjem koorganizatora događaja Andreja Pivovarova, objavljena je u dnevnom listu „Nova“.

„Ako se pojavi takav amandman, definitivno ću ga podržati. Vladimir Bilčik je moj dragi kolega i pitaću ga za to. U Evropskom parlamentu mi imamo veoma jasna zadužena za određene oblasti i ponekad ne znamo tačno šta se događa u oblasti za koju nismo nadležni. Ja sam zadužen za saradnju sa istočnim zemljama i za Rusiju, a Zapadnim Balkanom se bavi Vladimir Bilčik. On svakako mnogo bolje od mene zna detalje tog izveštaja. Definitivno ću ga pitati da li postoji takav amandman. Ako postoji potreba za tim amandmanom, mi ćemo ga proizvesti i podržati“, zaključio je sagovornik „Nove“.

Kompletan intervju sa bivšim premijerom Litvanije i evroparlamentarcem, Andriusom Kubiliusom, pročitajte u novom izdanju dnevnog lista „Nova“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare