Aleksandar Vulin
Foto: N1

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da FBI nije učestvovao u razbijanju kriminalne grupe Belivuk-Miljković i da je zvanično, preko Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, zatražio odgovor da li su radili bilo kakvu operativnu obradu ove kriminalne grupe.

„Zvanično sam se obratio Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država da ih zamolim da proslede FBI-ju, kako bi nam ta agencija odgovorila da li imaju bilo kakvu operativnu obradu ili saznanje, koje mi u Ministarstvu unutrašnjih poslova nemamo, da su oni radili ovu grupu“, rekao je ministar u utorak za B92.

On je rekao da je razbijanje kriminalne grupe Belivuk-Miljković isključivo uspeh srpske policije, Bezbednosno-informativne agencije i Tužilaštva za organizovani kriminal i naglasio da su „sramni pokušaji“ da se tim ljudima danas oduzme zasluga, saopštio je MUP.

Prema njegovim rečima, nakon što je strancima i „Ðilasovim medijima“ i političarima postalo jasno da optužbe okrivljenih Belivuka i Miljkovića ne prolaze, uvedena je priča kako grupu nije radila srpska policija, već FBI.

„Ako su ovo sve stranci uradili, postavlja se pitanje šta su čekali, da pripadnici klana ubijaju, a da oni imaju dokaze, ako su ih prikupili, zašto nas nisu o tome obavestili“, upitao je Vulin, ocenivši da je reč o pokušaju da se srpska policija predstavi kao nesposobna.

Objasnio je da oni koji se pozivaju na saopštenje američke ambasade, nisu primetili da je saopštenje od 8. juna 2021. i da se u njemu precizira da je 7. juna 2021. u velikoj akciji „Trojanski štit“ razbijena ANOM aplikacija, koju je FBI sam napravio da je kriminalci koriste, te da je nakon što je prikupljen veliki broj informacija ona srušena, a da su onda preuzeti dokazi i počelo je sprovođenje krivičnih postupaka.

„Belivuk i Miljković su koristili SKAJ aplikaciju, ne ANOM, a pripadnici ove grupe uhapšeni su 4. februara 2021. i nikako nisu mogli biti na slobodi da bi mogli biti hapšeni još jednom i da bi se vratili u zatvor“, naveo je.

On je podsetio da je radna grupa koja se bavila razbijanjem kriminalne grupe Belivuk-Miljković formirana po njegovom nalogu 8. decembra 2020. i da je prilikom hapšenja 4. februara 2021, srpska policija bila „potkovana dokazima“.

BONUS VIDEO Uneskova lista zaštićenih dobara

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar