Zoran Milanović, Aleksandar Vulin Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI, Nemanja Jovanović/Nova.rs

Srbija ne treba da ide u EU ako taj put "vodi preko zaborava" mrtve srpske dece, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, komentarišući izjavu predsednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Povodom današnje izjave Milanovića da će Srbiju na putu ka EU „koštati“ podizanje optužnice protiv četvorice hrvatskih oficira za ratne zločine tokom operacije „Oluja“ 1995. godine, Vulin je kazao da Srbija treba da preispita opredeljenje za članstvo u EU, prenelo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

„Posle Milanovićevih upozorenja da Srbija treba da razmisli da li će ući u EU ako sudi ubicama srpske dece, Srbija zaista treba da dobro razmisli da li treba da se trudi da uđe u Evropsku uniju po cenu lečenja hrvatskih kompleksa i izvinjavanja za ustaške zločine“, naveo je Vulin.

On je ocenio da se od Srbije „traži da zbog članstva u EU prećuti ustaške zločine i da mirno sačeka da se ponove“.

Naveo je da se „prilikom stvaranja prve Jugoslavije, od Srba tražilo da zaborave zločine hrvatskih satnija u Mačvi i odmazde nad Srbima na prostoru današnje Hrvatske“, da se „u drugoj Jugoslaviji od Srba tražilo da zaborave Jasenovac“, a da je sada „jedan od uslova za članstvo u EU zaboravljanje proterivanja i ubijanja Srba u ‘Oluji’ i građanskom ratu u Hrvatskoj“.

„Znamo kako smo prošli u dve Jugoslavije, zašto mislimo da će pod istim uslovima u EU biti drugačije. Ako naš put u EU vodi preko zaborava naše mrtve dece, onda tamo ne treba da idemo“, dodao je Vulin.

Milanović je ranije danas prozvao srpske političare za „neinteligentno ponašanje s kojim nikada neće uspeti da uđu u EU“.

„Te optužnice su se dogodile uprkos našim višegodišnjim nastojanjima da ih uverimo da se ne igraju vatrom i da će ih to koštati. Ne mogu biti pristojniji, nadam se da me slušaju. Maknite se od toga ljudi, u protivnom neka ih ne iznenađuju reakcije desničarskih poslanika u Saboru. Problem je u tome što tako misli većina ljudi u Hrvatskoj“, rekao je Milanović.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv hrvatskih oficira koje tereti da su tokom hrvatske vojno-policijske akcije „Oluja“ u avgustu 1995. naredili avionsko raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada.

BONUS VIDEO –  U čije ime govori Aleksandar Vulin?

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar