Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin Foto:BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je danas da je policija Srbije proteklog vikenda uradila sve što je u njenoj moći da se očuva mir i bezbednost svojih građana i da je patrijarh Porfirije, kao štićena ličnost imao svoju zaštitu.

„Zar da pustimo da neko napadne srpskog patrijarha. Normalno je da kada on ide na događaj za koji se proceni da je rizičan, da uz njega ide i nekoliko pripadnika nadležnih sližbi koji vode računa o njegovoj bezbednosti“, rekao je Vulin gostujući na TV Pink.

Objasnio je da su pratioci patrijarha bili, kao što se radi i u drugim sličnim situacijama kada neko ide u drugu državu i treba mu zaštita, zvanični pratioci, sa legitimacijama i po svim pravilima prijavljeni nadležnim crnogorskim organima.

On je komentarišući događaje od proteklog vikenda rekao da je pre nekog vremena, na sadašnjeg mitropolita Joanikija pucano u Hotelu Kraun plaza, i to, kako je naveo, iz snajpera.

„Očigledno nije nemoguće da se takve stvari dešavaju. U početku se mislilo da je meta bio biznismen koji je bio sa njim u društvu, ali se na kraju pokazalo da je bliže istini da je mitropolit bio na meti snajpera. Ako se to moglo tada desiti u Beogradu, zašto se ne bi moglo desiti sada“, rekao je ministar Vulin.

Kada je reč o reakcijama u regionu na dešavanja u Crnoj Gori među kojima je i pisanje zagrebačkog Jutarnjeg lista koji konstatuje da ako padne Crna Gora, zna se ko je sledeći, Vulin je rekao da to onda znači da, suprotno onome što smo mislili, građanski rat u bivšsoj SFRJ još nije završen.

„Ako nije završen to je za mene novo, ali želim da kažem da mi nemamo aspiraciju ni prema jednom centimetru tuđe teritorije ali nemojte imati aspiraciju ni prema našoj teritoriji na Kosovu i Metohiji“, istakao je on.

Osvrćući se na boravak Nenada Čanka, lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine na Cetinju rekao je da ne zna šta je on tamo radio, koga je na koga huškao, i da je sve što je tamo radio, činio kao pojedinac i da država Srbija ne stoji iza toga.

Odličnim je ocenio posao policije i tužilaštva oko brzog rasvetljivanja ubistva Uroša Stefanovića i ranjavanja Gorana Markovića Goranca u Novom Sadu.

„Uradili su odličan posao. Zločina će uvek biti ali policija će uvek reagovati i truditi se da ih brzo rastevtli i sa te strane građani mogu da budu mirni“, poručio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Sigurnost građana svakako će povećati i uvođenje kvartovskih policijaca, koji bi prema njegovim rečima na ulicama trebalo da se pojave do kraja godine.

„U centru za obuku u Sremskoj Kamenici se obučava jedna klasa i do kraja godine će početi da rade. Oni će mnogo značiti za bezbednost građana, jer će građani znati gde se oni nalaze, moći će da ih pozovu a takođe će njima moći, da se u slučaju nekih problema, obrate i ljudi iz mesnih zajednica“, objasnio je Vulin.

Dodao je da kvartovski policajci nisu ništa novo, da ih je bilo i ranije a da se opet vraćaju jer država sada ima para da ih plati.

Povodom saslušanja učiteljice u Novom Pazaru koja je đacima umesto himne „Bože pravde“ pustila bošnjačku himnu, rekao je da su tužilaštvo i policija obavili svoj posao, policija je saslušala i uzela od nje izjavu a dalji postupak je pred drugim nadležnim organima.

„Himna je jedna i tu nema šta da se bira. Ona je jedan od simbola države i mora da se poštuje“, naglasio je Vulin.

BONUS VIDEO Cetinjani o događajima tokom ustoličenja mitropolita Joanikija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar