Foto: Instagram/porfirije_patrijarh

Patrijarh Porfirije danas je, po odlasku iz Crne Gore gde je, i pored nereda održano ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju, objavio post na Instagramu u kojem navodi da se sa Crnom Gorom rastaje srećan jer je ustoličen mitropolit, ali i tužan i užasnut činjenicom da su neki ustoličenje nameravali da spreče snajperskom puškom.

„Rastajem se, nadam se ne za dugo, sa ovom blagoslovenom zemljom i narodom, sa dvostrukim osećanjima. Srećan sam veoma jer smo izvršili delo Crkve, ustoličili mitropolita po volji Crkve i naroda ove episkopije, naroda koji dubinski voli Svetosavsku Crkvu.

Ali sam i više nego tužan, čak užasnut činjenicom da su u vidokrugu bili neki ljudi koji su taj čin ljubavi prema svima nameravali da spreče snajperskom puškom. Zahvaljujem svima, žalim sve koji su na bilo koji način povređeni i molim ih za oproštaj. Molim se Gospodu za ovu zemlju, za ovaj narod i za sve ljude, i molim njih da se mole za mene, jer su oni bliži Bogu“, napisao je patrijarh.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Патријарх Порфирије (@porfirije_patrijarh)

Mitropolit crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Jonikije ustoličen je jutros u Cetinjskom manastiru nakon što je helikopterom zajedno sa patrijahom SPC Porfirijem došao u Cetinjski manastir.

Demonstranti, koji su od juče na Cetinju i protive se ustoličenju u tom gradu, napravili su barikade od kamenja, automobilskih guma, na kojima su proveli noć. Celo jutro su bili neredi u tom gradu, letele su kamenice prema policiji, zbog čega je bačen suzavac.

Čuli su se čak i pucnji, a gust dim od zapaljenih guma na barikadama se širio gradom. Privedeno je 14 osoba, od kojih su dve uhapšene. U sukobima od sinoć povređeno ukupno 60 osoba. Situacija je u gradu sada mirna, putevi su deblokirani. Patrijarh i mitropolit su, nakon Cetinja, otišli u Saborni hram u Podgorici gde je svečanost povodom ustoličenja završena.

BONUS VIDEO: Porfirije i Joanikije napuštaju Cetinje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare