Foto: Mup Srbije, Medija centar

"Odlukom suda ove države, od danas sam 'šiptar', a ne Albanac. Tako se jednog dana probudio iz sna Aleksandar Vulin i odlučio ko sam i kako se naziva moja nacionalnost, a ovo je legalizovao državni sud", u još jednom govoru koji je uzburkao javnost poručio je juče iz Narodnog doma Srbije Šaip Kamberi.

Kako prenosi Kossev, #isto kao i u Nemačkoj 1930. godine, kada je ministar Herman Gering odlučio ko su i kako se nazivaju Jevreji, a potom su to legalizovali sudovi Gestapoa“, uporedio je prekjučerašnje odbacivanje tužbe Nacionalnog saveta Albanaca protiv Vulina. Vulina je Ragmi Mustafa tužio zbog upotrebe termina „šiptar“.

Sud je tako „već ozakonio opštu mržnju, netoleranciju i ksenofobiju protiv Albanaca, u Srbiji posebno“, poručio je Kamberi, pozivajući i međunarodne predstavnike na reakciju.

Poslanik Ujedinjene doline iz Bujanovca Šaip Kamberi prvi put se u novom sazivu srpskog parlamenta obratio na albanskom jeziku.

Govor se ticao odluke Višeg suda u Beogradu kojom je prvostepeno odbijena tužba predsednika Nacionalnog saveta Albanaca Ragmija Mustafe podneta 25. juna protiv ministra Aleksandra Vulina zbog govora mržnje, odnosno zbog upotrebe derogativnog naziva „šiptar“.

Vulin ovaj termin poslednjih nekoliko godina redovno koristi u zvaničnom obraćanju i na poziciji ministra odbrane i sada kao ministar unutrašnjih poslova.

Šaip Kamberi Foto: N1

„Gospođo Merkel, gospodo Makron, Borel, Lajčak, Fon Der Lejen, je li ovo vaša proevropska Srbija? Ovo se nije desilo ni u vreme režima Slobodana Miloševića koji je ubijao, silovao i proterao Albance nazivajući ih Albancima. Ali, pod ćutanjem demokratskog sveta, Srbija Aleksandra Vučića vraća se u vreme Aleksandra Rankovića, kada se poslednji put službeno i javno koristio termin ‘Šiptar'“, naveo je Kamberi.

Odluka Višeg suda u Beogradu je i vrlo opasan presedan za manjine u Srbiji, ali i na celom zapadnom Balkanu, jer legitimiše jezik mržnje prema manjinama, upozorio je.

„Kako bi srpsko društvo reagovalo da se kosovski kolega Aleksandra Vulina probudio jedno jutro i odlučio da se Srbi nazivaju pežorativnim terminom, a to legalizovao sud u Prištini? Žele li Vulin i Vučić ovo za kosovske Srbe“, naglasio je Kamberi.

On tvrdi da time što se „igraju patriotizma“ u pokušaju da zadrže vlast, neće uspeti da podstaknu uzajamnu mržnju.

„Čak i nakon jučerašnje odluke suda, još sam više sam uveren da vaša mržnja Srbiju neće pobediti“, poručio je na kraju svog govora poslanik iz Bujanovca.

Inače, kroz nekoliko sudskih predmeta u Srbiji, upotreba termina „šiptar“ je dokazana kao govor mržnje. Viši sud u Beogradu je prvostepenom presudom od 19. septembra 2018. godine u parničnom postupku Anite Mitić, kao tužilje, protiv izdavača „Informera“ i Dragana J. Vučićevića, utvrdio da je objavljivanjem informacija u izdanju ovog papira u tekstu „Fašisti napadaju“ povređeno pravo na zabranu govora mržnje iz člana 75. Zakona o informisanju.

Početkom oktobra prošle godine i kosovska ministarka diplomatije pisala je Kvinti zatraživši da osude ovakav jezik, premda je povod za njeno obraćanje tada bio isečak intervjua Ivice Dačića koji u emisiji Ćirilica na TV Happy postavio retoričko pitanje šta da radi sa Srbima koji ukazuju na lokacije masovnih grobnica Albanaca u Srbiji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar