Aleksandar Vulin Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Potpredsedniku Vlade Republike Srbije Aleksandru Vulinu vlasti u Bosni i Hercegovini ponovo nisu dale dozvolu za prelet, kako bi danas posetio Srbe na Palama i sa njima obeležio slavu ove opštine Veliku Gospojinu, saopšteno je iz Vlade.

Vulin je na poziv Srba sa Pala trebalo da kao kum slave prisustvuje svečanoj liturgiji i lomljenju slavskog kolača povodom proslave Velike Gospojine, kao i da na Trgu Republike Srpske položi cveće u ime Srbije i, kako se navodi u saopštenju Vlade, „pokloni se senima poginulih srpskih boraca koji su stradali tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata devedesetih godina“.

Iako su kabinet potpredsednika Vlade Srbije, Ministarstvo spoljnih poslova i ambasada Srbije uredno i na vreme dostavili sve potrebne informacije i prateću dokumentaciju, čak i naveli svrhu posete, vlasti u Federaciji svojim ćutanjem i neodgovaranjem nisu dale saglasnost za prelet, dodaje se u saopštenju Vlade.

Navodi se i da su od strane ambasade Srbije na vreme ispoštovane sve procedure koje se u diplomatiji nalažu, ali da uprkos tome vlasti u Federaciji nisu odgovorile na zahtev.

Ministarstvo inostranih poslova BiH, na čijem je čelu Elmedin Konaković, još jednom nije dalo dozvolu za prelet srpskom potpredsedniku vlade Aleksandru Vulinu, navode iz Vlade Srbije.

Podsetimo, ovo je drugi put u samo mesec dana da BiH ne dozvoljava prelet Vulinu. On je početkom avgusta izjavio da mu je onemogućeno da bude u Prebilovcima, povodom obeležavanja stradanja Srba 1941. godine u tom mestu, jer navodno niko iz Vlade Bosne i Hercegovine nije bio u mogućnosti da potpiše dozvolu za prelet srpskog državnog aviona.

Na Pale ipak stigao kopnenim putem

Vulin je ipak stigao na Pale kopnenim putem i jutros je prisustvovao litirgiju u hramu Uspenja Presvete Bogorodice.

Vulina koji je i senator Republike Srpske, dočekali su načelnik opštine Pala Boško Jugović i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Damjan Škipina.

Osim Vulina, kum slave biće i premijer Repubilke Srpske Radovan Višković, prenosi Srna.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare