Đuro Jovanić, Djuro Jovanić, Aleksandar Vulin
Foto: Darimir Banda/BETAPHOTOMUP SRBIJE

Od kad se krajem prošle godine pojavila informacija o prisluškivanju predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, pitanje odgovornosti za neovlašćeno praćenje komunikacije prvog čoveka države se svakodnevno provlači, ali za sada niko nije odgovarao. Predsednik Vojnog sindikata Srbije, Novica Antić za Nova.rs navodi da su isključivi krivci za ugrožavanje bezbednosti Vućića, ministar Aleksandar Vulin i direktor VBA, Đuro Jovanić, jer su, kako kaže, diletantski radili svoj posao.

Pročitajte još....

Ministar policije, a nekada šef Ministarstva odbrane, Aleksandar Vulin, nedavno je izjavio u Skupštini Srbije da „ni u jednom od 1.882 razgovora predsednika Aleksandra Vučića i članova njegove porodice sa 26 lica,  koja su bila pod operativnim obradama, nije bilo ni jednog elementa prekršajnog ili krivičnog dela“.

Odgovarajući na pitanja poslanika, Vulin je rekao da opasnost po bezbednost predsednika Vučića još traje, da i dalje postoje pretnje i da nisu u pravu oni koji ih relativizuju. On je rekao i da obezbeđenje predsednika treba da bude brojnije i organizovanije.

Antić: Vulin i direktor VBA odgovorni za ugrožavanje bezbednosti predsednika

Komentarišući priču oko prisluškivanja Vučića, predsednik Vojnog sindikata Srbije, Novica Antić, kaže najveć odgovornost zbog ugrožavanja bezbednosti i prisluškivanja predsednika Srbije i članova njegove porodice snosi bivši ministar odbrane, a sada policije, Aleksandar Vulin i direktor Vojno-bezbednosne agencije(VBA), Đuro Jovanić.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

“Predsednika i članove njegove porodice neko je prisluškivao skoro 2000 puta, a kontraobaveštajna služba, u čijem je opisu dužnosti bezbednost predsednika, o tome nije imala pojma.  Direktor VBA Đuro Jovanić, umesto da se bavio onim što mu je službena dužnost, bavio se rešavanjem svog unapređenja i stambenog pitanja i zloupotrebljavao je resurse VBA tako što je neovlašćeno prisluškivao i pratio predstavnike i članove Vojnog sindikata Srbije i na taj način se dodvoravao Vulinu”, ističe Antić.

Pročitajte još...

Na pitanje našeg portala ko je zadužen za bezbednost šefa države, Antić odgovara da predsednika neposredno, u mestu i u pokretu, obezbeđuje Vojska Srbije.

“U pitanju su pripadnici elitne jedinice Кobre, ali najodgovornija za njegovu bezbednost i bezbednost članova njegove porodice jeste VBA koja je potčinjena ministru odbrane i njemu podnosi izveštaje o svom radu. U vreme prisluškivanja predsednika Vučića ministar odbrane bio je upravo Aleksandar Vulin. Dakle, ako neko danas govori o nekakvoj odgovornosti za ugroženu bezbednost šefa države, onda je ta odgovornost na prvom mestu na Jovaniću i Vulinu, za koje je danas više nego jasno da su diletantski, nesavesno i neodgovorno radili svoj posao”, smatra Antić.

Radić: Tek kad padne vlast znaćemo pravu istinu

Na pitanje da li je VBA odgovorna za aferu “Prisluškivanje” i da li je u okviru njene nadležnosti da omogući bezbednu komunikaciju predsednika države, vojni analitičar, Aleksandar Radić za Nova.rs kaže da je jedna stvar ono što javnost zna, a druga ono što se krije.

Foto:TANJUG / RADE PRELIC

“Onog momenta kad padne ova vlast i kad se budu promenili odnosi, onda će morati da se formira jedna komisija koja će se baviti time. Iskreno se nadam da će biti sprovedena lustracija i da ćemo ustanoviti ko je šta radio”, napominje Radić i dodaje da, bez obzira na ono što se priča, ona ima duboku sumnju da VBA funkcioniše mimo zakona.

“Naravno, oni će sve to demantovati. Ne postoji način da se proveri da li oni svoje nadležnosti zloupotrebljavaju i oni će uvek isticati da poštuju propise. Tako će biti sve dok su oni na sceni. Moje iskustvo govori da je VBA potpuno politički instrumentalizovan. Svi se sećamo kad je Aleksandar Vulin unapred znao koji će tekst izaći u “Nedeljniku, a tada je bio ministar odbrane”, podseća Radić.

Stojanović: VBA nije odgovorna za prisluškivanje predsednika

S druge strane, bivši načelnik Vojno-bezbednosne agencije, Momir Stojanović za naš portal tvrdi da VBA nema nikakvu nadležnost kad je reč o kontraobaveštajnoj zaštiti.

“Prisluškivanje je domen kontraobaveštajne zaštite i VBA nema nikakve nadležnosti. Jedino kad predsednik boravi u vojnim objektima ili kad je u poseti jedinicama. Za kontraobaveštajnu zaštitu predsednika, premijera i članova vlade je zadužena Peta uprava. Vojna policija može da štiti predsednika ukoliko se on izjasni da ne želi da ga štiti Ministarstvo unutrašnjih poslova”, poručuje Stojanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare