Foto: Goran Srdanov, Filip Krainčanić/Nova.rs, Shutterstock, Tanjug/Zoran Žestić

Iako je državni vrh načelno odustao od projekta iskopavanja litijuma, Rio Tinto još uvek nije otišao iz zemlje. I dalje ima kancelariju, a nedavno je objavljen oglas kompanije Behtel koja traži radnike za tri radna mesta u Srbiji koji ima veze sa projektom "Jadar" kompanije Rio Tinto. Predsednik Aleksandar Vučić javno govori da je napravio užasnu grešku što je dozvolio da se obustavi projekat u dolini Jadra, a poslednji oglas Behtela probudio je sumnju da je stavljena tačka na iskopavanje. Sagovornici Nove tvrde da je umesto tačke , ipak, stavljen samo zarez.

Nakon blokada širom Srbije početkom prošle godine, Vlada Srbije donela je odluku da obustavi projekat istraživanja u dolini Jadra. Sa zebnjom su meštani Gornjih Nedeljica i Loznice pratili da li će to biti samo predizborno obećanje, a povod za zebnju da na projekat ipak nije stavljena tačka dao je lično i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tvrdio je da mu žao što je „poslušao one nesrećnike koji su protestovali“, te da mu je krivo što nije održan referendum o tom pitanju.

Godinu dana kasnije mašine Rio Tinta ne rade, ali crv sumnje da projekat nije u potpunosti obustavljen probudio je oglas kompanije Behtel, koji je objavio konkurs za poslove u Srbiji, od kojih su četiri direktno vezane za „projekat Jadar“ i „Rio Tinto“. Zbog čega ako je projekat obustavljen?

Gornje Nedeljice Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Upravo ovo pitanje postavio je institucijama i predsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) u Loznici Božidar Đedović koji u izjavi za Novu kaže da je na sajtu Behtela video oglase za posao koji su direktno vezani za projekat u dolini Jadra i Rio Tintom.

“I pored izjave predsednika i premijerke da je stavljena tačka na iskopavanje u dolini Jadra, među žiteljima našeg kraja vlada velika zabrinutost. Rio Tinto je i dalje tu, zaposleni rade, kancelarija se ne pomera. Na sajtu Behtela videli smo da oglašene konkurse za radna mesta u Srbiji. Četiri radna mesta direktno su vezana za projekat Jadra i Rio Tinto”, priča sagovornik Nove.

Behtel, kako se navodi u oglasima za saradnju sa Rio Tintom, traži ljude koji su zainteresovani za sledeće pozicije: inženjer i koordinator za bezbednost, zatim za poziciju procene rizika, kao i menadžer za ugovor i nabavke. Četvrta pozicija koja je trenutno oglašena u Srbiji ima veze sa izgradnjom saobraćajnice Moravski koridor.

Đedoviću je upravo ovaj konkurs bio povod da zapita da li je to znak da rudniku nije rečeno “zbogom” i dodaje da u dolini Jadra svi sumnjaju da će biti okončana priča sa Rio Tintom.

“U kom svojstvu se pojavljuje Behtel? Svi sumnjaju u iskrene namere da je projekat završen, a sve su veći izgledi da je to bilo samo predizborno obećanje, a da će se dalje nastaviti sa projektom”, zaključuje naš sagovornik.

Kao i Đedović, ni meštanin Gornjih Nedeljica Zlatko Kokanović nema poverenje da su vlasti u potpunosti odustale od projekta iskopavanja litijuma.

Zlatko Kokanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Od 20. januara prošle godine sumnjamo u iskrene namere Vlade i premijerke, jer da su im časne namere, na sastanku tog 20. januara bi nam rekli da će biti trajne zabrane iskopavanja. Stalna kukumavkanja predsednika da smo pucali sebi u nogu, da smo budale i ludaci nam govore da ceo projekat uopšte nije obustavljen“, priča Kokanović.

Meštanin Nedeljica naglašava da se na terenu na dešava ništa konkretno, ali da se sve „kuva“ u Beogradu gde se „kroz papire“ projekat i održava u životu.

Gornje Nedeljice
Gornje Nedeljice Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Jedan od takvih primera je i taj Behtel. Mi ćemo biti mirni kada se usvoji taj zakon i kada Rio Tinto i slične kompanije odu iz Srbije. Samo će to biti garant da neće biti iskopavanja. Oni su stavili tačku, pa posle tačke zarez“, slikovito objašnjava Kokanović.

Da je Behtel zainteresovan za iskopavanje, Nova je objavila još u julu 2022. godine, kada je poslanik i aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta objavio kako ima saznanja da je upravo Behtel naslednik Rio Tinta.

Kompanija Behtel uveliko radi u Srbiji i to na velikim infrastrukturnim projektima – od Moravskog koridora, pa do puta Preljina i Požega. Nedavno je o kompaniji Behtel u intervjuu za Novu govorio i američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil.

Kristofer Hil Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Behtel je ogromna inženjerska firma iz Amerike. Oni se bave brojnim poslovima u čitavom svetu, angažovani su na brojnim infrastrukturnim projektima. Oni su anažovani na izgradnji autoputa u Srbiji – Moravski koridor. To će biti tehnološki napredan autoput. Moći ćete, na primer, da koristite internet u automobilu dok se vozite. Behtel je veoma poznat i mislim da je Behtel zainteresovan da bude deo rešenja kad je reč o energetskim potrebama Srbije“, rekao je Hil.

Vučićev tajni sastanak sa Rio Tintom

Predsednik pokreta SRCE Zdravko Ponoš rekao je za Nova.rs da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Briselu imao zadatak sa predstavnicima kompanije Rio Tinto.

“Odgovoriću vam u formi “pomoći prijatelja” i reći ću vam da su s njim putovali ministarka Dubravka Đedović i savetnik iz njegovog kabineta Danilo Cicmil. To može da mu pomogne da se priseti s kim se video i o čemu su pričali”, rekao je tada Ponoš.

Zdravko Ponoš Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Naknadno smo pitali Ponoša da nam prokomentariše da li ima informaciju da je jedan od sastanaka u Briselu bio sa predstavnicima kompanije Rio Tinto, a on nam je odgovorio potvrdno:

„Da, na dobrom ste tragu. Jasno je zašto je Vučić skrivao to putovanje u Brisel. Nakon što sam otvorio to pitanje, jedva je priznao da je putovao u da je imao samo sastanak sa Evropskoj komisiji. Podsetio sam ga da je imao sastanak i u EIB, a taj treći sastanak koji krije kao zmija noge je bio sa Rio Tintom. Imamo predsednika države koji ovaj put skandalozno izlazi van svojih ustavnih nadležnosti i ponaša se suprotno zvaničnoj odluci Vlade o obustavljanju posla sa Rio Tintom. Druga mogućnost je da je odluka Vlade o zaustavljanju projekta farsa i da i Vlada i predsednik nikad nisu ni prekinuli taj aranžman. Ne zna se šta je gore. Mi imamo kolonijalnu korumpiranu upravu.

Bonus video: Vlada Srbije ugovara fabriku baterija: Gradiće je kompanija u koju investira i Rio Tinto

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare