Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET, Vesna Lalić/Nova.rs

Poslanik Evropskog parlamenta iz redova Evropske narodne partije, David Lega, osudio je prisluškivanje ruske opozicije u Beogradu, navodeći da je alarmantno to što srpske bezbednosne službe pomažu Kremlju u obračunu sa političkim protivnicima.

Švedski političar iz Evropske narodne partije, čiji je pridruženi član Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića, oglasio se na društvenoj mreži Tviter nakon što je objavljeno da su srpske vlasti nelgalno prisluškivale ruske opozicionare u Beogradu i da je Aleksandar Vulin, ministar policije, predao transkripte njihovih razgovora sekretaru za nacionalnu bezbednost Rusije, Nikolaju Patruševu.

Pročitajte još...

Podsetimo, sumnja se da je saradnja bezbednosnih službi deveju zemalja naposletku rezultirala hapšenjem ruskog opozicionara Andreja Pivovarova.

„Alarmantno što bezbednosne agencije zemlje kandidata za članstvo u Evropsku uniju obavljaju poslove za rusku Federalnu službu bezbednosti i pomažuc Kremlju u obračunu sa političkim protivnicima. Ili ste za ili protiv demokratije – ne možete da igrate za oba tima“, napisao je on.

U eksluzivnom intervjuu za dnevni list „Nova“, Vladimir Kara-Murza je rekao da su on i njegove kolege bili pod konstatnom pratnjom tokom boravka u Beogradu, gde su održali skup lokalnih opozicionih predstavnika iz Rusije.

„Čak i kad smo iznajmili turu brodom po Dunavu, nas je pratio drugi brod sve vreme. Nama je to bilo čak i smešno, ali sad vidimo da je to namenski rađeno i da su srpske službe to činile kako bi se srpski ministar Vulin pokazao kao verni pas Putinovog sekretara Patruševa. Svi naši razgovori na skupu su snimljeni. Dozvolite mi da kažem da se nadam da su Vulin i Patrušev nešto naučili dok su ih slušali. Nedelju dana nakon našeg skupa, Vulin je doputovao u Moskvu i lično je doneo Nikolaju Patruševu(sekretaru za nacionalnu bezbednost Rusije prim. aut) transkripte naših razgovora, a krajem istog meseca, moj prijatelj, kolega i koorganizator skupa u Beogradu, Andrej Pivovarov je uhapšen“, ispričao je on.

BONUS VIDEO: Ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza opisuje kako su ih prisluškivali u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar