sednica Komisije za planove Generalnog urbanističkog plana Novog Sada Foto:N1

Novosadski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) saopštio je danas da će vlasti u ovom gradu usvojiti generalni urbanistički plan, te podvukao da je Novi Sad je postao "peračnica novca" i jeftino građevinsko zemljište za mafijaško potkusurivanje.

„Iako prave javne rasprave o GUP-u praktično nije ni bilo, a na adresu nadležnih stiglo je više od 15.000 dopisa građana, grupa građana, nevladinih i političkih organizacija – to nisu bili dovoljni razlozi da se ovaj sporni dokument preispita. Podsetimo, uzeto je u razmatranje samo 178 primedbi, koje su se javno čitale tokom sednice Komisije za planove. Nakon toga, čitane su i odluke Komisije, kao i obrazloženja, a da potom nije bilo nikakve diskusije, jer su prvo da se obrate imali jedino podnosioci konkretne primedbe na GUP“, navodi se u saopštenju SSP.

Oni dodaju da je „silovanje“ GUP-a nastavljeno i u toku jučerašnjeg dana.

„Ta farsa od sednice, održana pre desetak dana, prekinuta je nakon akcije aktivista, ali silovanje GUP-a nastavljeno je i na jučerašnjoj sednici. Zbog negodovanja građana sednica je prekidana čak šest puta, a došlo je i do fizičkog sukoba aktivista sa pripadnicima obezbeđenja u Skupštini grada.

Rezultat celog cirkusa u nastavcima jeste odbacivanje gotovo svih primedbi. Urbanisti su prihvatili jedino one koje su se odnosile na ispravke teksta i formalne sitnice, gotovo nevažne za ceo plan. To znači da je grad predat u ruke „investitorima” – pre svih „Galensu”, čiji su predstavnici sedeli u Komisiji, što je bila i jedna od glavnih primedbi „bučnih građana”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: Aktivisti prekinuli sednicu o urbanističkom planu Novog Sada

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar