Novosađani ni danas ne dozvoljavaju da se održi javna sednica Komisije za planove, zahtevajući da se obustavi donošenje novog GUP a. Građani su u tri navrata od jutros prekinuli sednicu nadglasavajući urbaniste, a jedan od aktivista je navodno polio vodom direktora "Urbanizma" Dušana Miladinovića i njegov računar.

Dva prethodna pokušaja da se sednica nastavi bila su bezuspešna, budući da su građani u sali koristili pištaljke, lupali po stolovima, i vikali „sram vas bilo“, „poštujte zakon“, „komisija je u sukobu interesa“ … Sednica se odvija u Plavoj salu Skupštine grada, uz vidno pojačano obezbeđenje.

Građani su ponovili zahtev da se obustavi donošenje GUP-a i da se raspusti komisija zbog sukoba interesa. Kako je naš portal objavio, u ovoj komisiji sede i arhitekte kompanije Galens, glavnog SNS ktitora koji upravo po novom GUP treba da sazida i sporni megalomanski projekat „Novi Sad na vodi“.

Aktivisti na sednici upućuju poruke da je ovo jedino što je građanima preostalo posle 13.000 primedbi koje su podneli na GUP i koje su odbačene. Oni smatraju da je ovakav vid protesta jedini način na koji mogu da alarmiraju institucije, piše N1.

Sama atmosfera je prilično burna, uz nadvikivanje i dobacivanje, a kako je rečeno reporterki N1 jedan aktivista se i sapleo i sa malo vode polio predsednika preduzeća „Urbanizam“.

Inače, ovo zasedanje se odvija pod jačim merama bezbednosti u odnosu na prethodnu sednicu, a i lokacija je promenjena – prošla je bila u sali amfiteatra Spensa, a ova u Skupštini grada Novog Sada, u plavoj sali, gde je manje mesta i teže je prići stolovima za kojima sede predstavnici Komisije i“Urbanizma“.

Aktivisti okupljeni oko Ekološkog fronta naveli su da smaraju da “Komisija koja u sastavu ima samo sekretarku sa urbanističkom licencom nije dovoljno kompetentna da odlučuje o planovima“. Takođe, zahtevaju „prestanak progona Omladinske studentske akcije koji su bili saslušavani više od osam sati zbog nenasilnog političkog performansa“.

Sednica o Nacrtu GUP-a počela je 7. marta, a prekinuta je posle tročasovne rasprave između građana i predstavnika Komisije i JP „Urbanizam“, a do prekida je došlo kada su članovi Omladinsko studentske akcije razvili transparent „GUP je GLUP“ i aktivirali dimne bombe, nakon čega su optzuženi za nasilničko ponašanje i izrečean im je mera zabrane prisustva sednici. Nacrt novog Generalnog urbanističkog plana Novog Sada izazvao je mnoge kontraverze kao i sumnje da su gradske vlasti odlučile da i institucionalno legalizuju urbicid, ali i korupciju u javnom sektoru.

Jedna od najdramatičnijih novina u GUP je masovno uvođenje „opštegradskih centara“ na skoro svim atraktivnim lokacijama u gradu i uvećavanje koeficijenta za izgradnju za 50 posto, dok bi gabaritnost i spratnost objekata zavisila isključivo od „direktne pogodbe“ između investitora i gradskih urbanista.

Pripadnici građanskih inicijativa koji se već mesecima bore protiv usvajanja novog nacrta GUP Novi Sad 2030, izdali su saopštenje u kom “podsećaju Novosađane da je hajka na aktiviste bacanje prašine u oči i udaljavanje od ključnog problema, a to je legitimitet Komisije za planove”. Više od 15 građanskih organizacija, kao i pojedinaca, okupljenih oko udruženja Ekološki front, izneli su svoje zahteve, koje prenosimo u celosti.

„Zahtevamo da se: fokus vrati na sukob interesa na koji je ukazano na Sednici, a ne na pirotehniku i “dijaloge”. Jasno je da se ovakvim pristupom udaljavamo od mnogo važnijeg pitanja, a to je da u Komisiji za planove u ime građana odlučuju osobe za koje se osnovano sumnja da su u sukobu interesa, te da Sednica komisije za planove sazvana suprotno Pravilniku o sadržini, načinu i postupku izrade dokumenata prostornog i urbanističkog planiranja. Zahtevamo da se nacrt Generalnog urbanističkog plana povuče na dalju doradu u skladu sa zahtevima iz primedbi koje su podneli aktivisti, građani i Društvo arhitekata Novog Sada”, navodi se u saopštenju EF.

Foto: Privatna arhiva

Aktivisti takođe traže “da se momentalno obustavi progon i pritisci na aktiviste, te da se povuku krivične prijave protiv tri mladića, koji političkim performansom nisu ugrozili prisutne, niti bili nasilni, kako se može čuti u medijima bliskim vlastima”.

Građani takođe zahtevaju da se iz rada Komisije za planove izuzmu članovi: predsednik komisije Radonja Dabetić, član Radosav Šćepanović, član Ivan Brakočević, član Vaso Kresović.

„Za gorenavedene smo utvrdili da su u bliskoj poslovnoj vezi sa pojedinim investitorima, posebno spornim za Nacrt GUP-a Galensom i/ili da su učestvovali u donošenju odluka u izmenama planova sa jedne strane kao članovi komisije, a sa druge kao učesnici u projektovanju objekata, čak i na spornim parcelama. Iz podataka koje smo prikupili, a koji su javno dostupni, sve ukazuje na to da oni nisu mogli biti objektivni niti će biti u svom radu i da nisu i neće odlučivati u korist građana nego investitora”, upozoravaju aktivisti.

Novosadske građanske inicijative i aktivni pojedinci, kao i strukovno Društvo arhitekata Novog Sada godinama upozoravaju na štetne izmene urbanističkih planova. Faza realizacije nekih je u toku, pa građani izvedena stanja mogu da uporede sa upozorenjima aktera sa Javnih sednica.

„S obzirom na to da su nadležni, svojom voljom ili pod političkim pritiscima, odavno odustali od dijaloga sa građanima, mi nemamo drugog načina, ako zahtevi ne budu ispunjeni, osim da udruženi na višim i formalnim nivoima stanemo na put izglasavanju ovog Nacrta i njegovoj realizaciji, kao i da posegnemo za svim pravnim sredstvima koji nam kao građanima u ovoj borbi pripadaju”, navodi se u saopštenju Ekološkog fronta.

Istoričar umetnosti, pisac i aktivista Nebojša Novi Milenković je takođe među građanima koji pokušavaju da spreče usvajanje novog GUP za Novi Sad.

„Urbanisti Novog Sada ovim planom centar grada praktično isporučuju na tacni investitorima. Protiv ovog plana izjasnilo se 15.000 građana ovog grada, koje gradonačelnik stalno vređa. Mi nismo fašisti, mi nismo rasisti, i nismo radiklani levičari … Mi smo građani koji ne dozvoljavaju nikome da nas vređa”. On je istakao da 15. 000 građana, koliko je primedbi iznetih na GUP, nije protiv svog grada, već zato što vole svoj grad. “Ovaj grad nema nikoga drugog sem nas”, rekao je Novi.

Bonus video: Aktivisti prekinuli sednicu o urbanističkom planu Novog Sada

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare