Aleksandar Vučić u razgovoru sa meštanima Korenite Foto: Instagram/Buducnostsrbijeav

Grupa za konceptualnu politiku (GKP) ocenila je da je za danas najavljena poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Gornjim Nedeljicama "licemerna i neprijateljska", budući da je u svom vanrednom obraćanju 1. decembra jasno rekao šta misli o lokalnoj samoupravi stanovnika opštine Loznica.

„U svom javnom obraćanju, predsednik je cinično pogazio pravo gradjana na lokalnu samoupravu i negirao značaj sistema lokalne samouprave, njenih institucija i političkih prava građana da u njoj učestvuju na posredan i neposredan način“, navodi se u saopštenju.

Prema oceni GKP-a, Vučić je tom prilikom doveo u pitanje sam ustavni poredak tako što je omalovažio princip po kojem se lokalne odluke moraju donositi u lokalnim samoupravama.

Podsećaju da je Vučić izjavio da su odluke koje se donose u lokalnim samoupravama „potpuno beznačajne“, jer se prave i konačne odluke donose u samom državnom vrhu.

GKP dodaje da da će Vučić, umesto da poštuje politička prava građana i institucije, kao i procedure donošenja odluka, posetiti meštane Gornje Nedeljice i ostalih sela koja su direktno pogođena izgradnjom rudnika „u pokušaju da pridobije njihovu saglasnost“.

Ocenili su i da ovom posetom Vučić „dokazuje da nije predsednik svih građana Srbije i da svesno radi na podeli medju ljudima“, jer će se njegova poseta desiti u istom trenutku kada i protesti gradjana u mnoštvu gradova i opština u Srbiji.

Bonus video: Aktivisti „Odbranimo reke Mlade“ zaustavljeni na ulazu u Požarevac

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar