Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je juče otvaranju stadiona “Kraljevica” u Zaječaru. Ovo je treći u nizu stadiona koji Vučić otvara u poslednjih nekoliko meseci, a njihova ukupna vrednost iznosi više od 10 milijardi dinara, što u jeku štrajkova poštara, poljoprivrednika i zdravstvenih radnika deluje kao novi prst u oko građanima.

Cele protekle nedelje Srbija “gori” od štrajkova. Poljoprivrednici blokiraju puteve, poštari su obustavili rad jer neće više da rade za 50.000 dinara, u štrajk zbog loših uslova rada i nedostatka stručnog kadra ulaze i sindikati zdravstvenih radnika.

Za to vreme predsednik Srbije otvara stadione čija se vrednost meri u milijardama dinara.

Juče je na redu bio Zaječar. Uoči dolaska Vučića, ulaz na stadion “Kraljevica” bio je okupiran pristalicama SNS. Ispred stadiona i u okolini mogli su se videti autobusi sa tablicama iz Beograda, Negotina, Bora i mnogih drugih gradova.

Foto: FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Više desetina kulturno-umetničkih društava je bilo tu, kao i veliki broj dece na tribinama. Uglavnom su to bili juniori lokalnih fudbalskih klubova, koji su organizovano dovedeni na otvaranje.

Sve je podsećalo na još jedan predizborni miting SNS, na kojem će govoriti predsednik Srbije. Iako to zvanično nije bio.

Stadioni za klubove u trećoj, četvrtoj ligi…

Što se samog stadiona u Zaječaru tiče, on se nalazi u okviru Sportsko-rekreativnog kompleksa i jedan je od tri, uz Leskovac i Loznicu, koji su izgrađeni u skladu sa UEFA standardima. Kapacitet stadiona u Zaječaru iznosi 8.168 mesta, a ceo projekat koštao je 3,3 milijarde dinara.

Prethodno je predsednik bio na otvaranju stadiona u Loznici.

Foto: Instagram/Buducnostsrbijeav

Ugovor o izgradnji ovog stadiona procenjen je na 3,6 milijardi dinara, dok vrednost leskovačkog stadiona košta 2,5 milijardi dinara.

I tu nije kraj. Vučić je u Zaječaru ponovo govorio o Nacionalnom stadionu i tom prilikom rekao da će biti izgrađen do 1. decembra 2026. Procenjena vrednost ovog dugo najavljivanog državnog projekta samo raste, a prema poslednjim procenama približava se sumi od 600 miliona evra.

Otkad su stadioni važniji od egzistencije građana Srbije i odakle potiče predsednikova fascinacija njima?

Pre svega, trebalo bi govoriti o opravdanosti ovakvih investicija i da li su Zaječaru, Loznici i Leskovcu zaista potrebni ovi stadioni. Najbolje objašnjenje dao je predsednik sindikata fudbalera „Nezavisnost“ Mirko Poledica.

Foto; Printscreen Youtube

„Stadion u Leskovcu, klub se takmiči u Prvoj ligi Srbije, drugi rang takmičenja. Stadion u Loznici, klub se takmiči u Srpskoj ligi zapad, treći nivo takmičenja. Stadion u Zaječaru, klub se takmiči u Zoni istok, četvrti rang takmičenja“, napisao je on ovim povodom.

Šta kaže fokus grupa

S druge strane, politikolog Boban Stojanović smatra da je sve to deo predizborne kampanje i da su se stadioni kao ključne reči verovatno dobro pokazali u nekim istraživanjima.

Foto: Nova

“Siguran sam da Vučić to ne radi jer voli stadione. Mislim da je to negde pronađeno u nekim fokus grupama. Ovo je zemlja sa šest miliona selektora i posebno ljudi u manjim mestima vole sport, vole fudbal, prate fudbal. U svakom selu je najvažnije samo da se ne ugasi neki fudbalski klub i da ima neki novac, da eventualno može da ode u viši rang. Zato mislim da je Vučić priču sa stadionima, osim primarnog cilja a to je pumpanje bruto domaćeg proizvoda kroz javne investicije, pronašao i u nekom istraživanju za određenu ciljnu grupu da svaki deo Srbije treba da ima jedan veliki stadion. Vučić time stavlja do znanja da voli sport, da je sport važan i da će država nastaviti da ulaže”, navodi Stojanović za Novu.

Govoreći o drugoj strani, o građanima Srbije koji danima protestuju braneći svoju egzistenciju, Stojanović kaže:

“Siguran sam da će Vučić uskoro ugasiti i protest poštara i poljoprivrednika i sindikata lekara, sa izdvajanjima. Negde će pronaći taj novac i ispuniće njihove zahteve, a oni su vrlo svesno i ciljano ušli u proteste kada jeste momenat za to da ostvare svoje interese. Pustiće ih još malo, ali će on na kraju biti taj koji gasi požar i vrlo verovatno će se pojaviti baš on u nekom momentu, a ne Ana Brnabić, s odlukom da se poštarima digne plata za 30 odsto i da se poljoprivrednicima ispuni većina zahteva, jer naravno da mu u ovom trenutku, usred predizborne kampanje, ne odgovaraju protesti”, zaključuje Stojanović.

BONUS VIDEO: Ulazak dece u narodnoj nošnji na stadion u Zaječaru