Neretko predsednik Srbije Aleksandar Vučić hvali svog francuskog kolegu Emanuela Makrona, koji pretenduje da zauzme mesto najmoćnijeg političara EU. Provladini mediji, ministri i lično Vučić puni su lepih reči o lideru koji sedi u Jelisejskoj palati, a sličan narativ smo slušali i pre nekoliko godina kada je ključna osoba u EU bila kancelarka Nemačke Angela Merkel. Njenim odlaskom u političku penziju, odnosi Srbije i Nemačke su zahladneli, ali su istovremeno otoplili Beograda i Pariza, što analitičari tumače kao očiglednu nameru Vučića da Merkel zameni Makronom. Nekada najbolji "đak" sada se trudi da kod drugog "profesora" dobije dobre ocene, ali izazov je mnogo veći nego ranije.

Nije tajna da predsednik Srbije Aleksandar Vučić voli da bude u društvu francuskog kolege Emanuela Makrona. U dvodnevnoj poseti Parizu Vučić je to i potvrdio izjavom da su tri sata bili sami i razgovarali o brojnim temana.

Šta je sve bio predmet razgovora najverovatnije nikada nećemo saznati, ali izjave za medije bile su dovoljan kompas da se orijentišemo kakvi „vetrovi duvaju“. Izuzev vetrova koji „duvaju“ iz pravca Sene, neretko možemo da čujemo i kakvi vetrovi duvaju iz pravca Beograda.

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron Foto: Sarah Meyssonnier / AFP / Profimedia

Predsednik Vučić neretko pominje Makrona čija podrška mu je značajan i neophodno, a za pažljivije pratioce prilika, upravo francuski lider dobija najveće komplimente od srpskog predsednika.

Nekada je to dobijala bivša nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je neformalno držala ključeve Evrope i bila najmoćnija političarka u Evropi. Dolaskom Olafa Šolca na čelo nemačke Vlade, izostao je uticaj koji je imala prva kancelarka u istoriji Berlina.

PROČITAJTE JOŠ:

Šolc još uvek nije izgradio takvu političku težinu, zbog čega analitičari ocenjuju da je Vučić odlučio da Berlin zameni Parizom.

Politikolog Aleksandar Ivković podvlači da je Vučić apsolutno odabrao da izgradi čvršće odnose sa Makronom nakon promene vlasti u Nemačkoj.

„Vučić je od početka imao prilično dobre odnose sa Makronom. Setimo se, na primer, Makronove posete Beogradu 2019. godine i njegove konstatacije okupljenim građanima da ‘imamo hrabrog predsednika’. To je, naravno, rečeno u kontekstu očekivanja od Vučića da postigne dogovor sa Prištinom. Makron ima geopolitički pogled na naš region, i to je ono što ga zanima“, objašnjava Ivković za Nova.rs.

Aleksandar Ivković, istraživač European western Balkans, gost, emisija Pregled dana Newsmax Adria
Aleksandar Ivković Foto: Newsmax Adria

Naš sagovornik napominje da predsednik Francuske veruje u građenje ličnog odnosa sa stranim liderima, gde svakako spada i Vučić.

“Makron nije javno čestitao Vučiću pobedu na izborima, a njegova partija Renesansa je glasala za rezoluciju Evropskog parlamenta u februaru. Međutim, ima geopolitički i lični pristup spoljnoj politici, i to je ono što Vučić zna dobro da iskoristi”, objašnjava Ivković.

Odlazak „učiteljice“ i najbolji đak koji je ostao sam

Prvo premijer, a kasnije predsednik Aleksandar Vučić bio je rado viđen gost u Berlinu dok je glavna politička ličnost bila kancelarka Angela Merkel.

Umesto napade i izlive besa kao na srpsku opoziciju i novinare, Vučić je u Nemačkoj naučio da drži spojene ruke, mirno komunicira i bude najbolji saveznik Berlina na Zapadnom Balkanu.

Angela Merkel i Aleksandar Vučić
Angela Merkel i Aleksandar Vučić Foto: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Neretko ga je kancelarka hvalila, pa je tako pre sedam godina izjavila da je Vučić uz velike napore ispunio sve uslove EU, te da je to dokaz otvaranje novih poglavlja.

Nakon promene vlasti u Nemačkoj, odnos Berlina prema Beogradu drastično je promenjen u odnosu na period kad je glavnu reč u toj državi vodila bivša kancelarka.

Angela Merkel, kojoj Srbija bila jedna od poslednjih država koje je posetila kao šefica nemačke vlade, neretko je tolerisala ponašanje režima u Srbiji, izbegavajući da osudi nedostatak demokratije, vladavine prava, probleme sa slobodom medija, korupcionaške afere i spregu kriminala i vrha vlasti.

Aleksandar Vučić, Angela Merkel Foto: TANJUG/ PREDSEDNISTVO SRBIJE/DIMITRIJE GOLL/ nr

Njeno insitiranje na stabilokratiji, doprinelo je jačanju međunarodne pozicije Aleksandra Vučića, koji je od početka svoje vladavine u Srbiji imao u Merkelovoj snažnog saveznika unutar EU.

Nakon 16 godina na čelu Nemačke, Merkel je otišla, a Vučić je ostao bez glavnog pokrovitelja i zaštitnika.

Angela Merkel Foto:EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

To ističe Ivković, koji naglašava da se vidi da paralelno sa isticenjem dobrih odnosa sa Francuskom pogoršavanju odnosi sa Nemačkom.

“Nakon odlaska Angele Merkel i dolaska pre svega Zelenih, koji imaju drugačiji pristup spoljnoj politici i ne veruju toliko u „stabilokratiju“ koju je patentirala Merkelova. Ja bih rekao da je ključan Vučićev partner u EU Orban, ali svakako je procena da od najvećih i najuticajnijih država EU, Nemačke i Francuske, mora da ima dobre odnose bar sa jednom, i otuda dolazi preorijentacija na Francusku, iako su odnosi sa njom i ranije bili dobri”, navodi Ivković.

Zbog svega navedenog Vučić je odlučio da promeni glavne saveznike u EU, a sa sobom nosi odlične „argumente“ zbog kojih bi trebalo da ga prihvati francuski establišment.

Prikupljanje potpisa SNS sa koalicionim partnerima, Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/bs

Između ostalog, na poslednjem susretu Vučića i Makrona dogovoreno je da će francuske firmi nastaviti da ulažu i da će zaposliti mnogo više od 11.000 ljudi koliko u ovom trenutku imaju. Nova vest je da će ulagati i u nuklearnu energiju, ali i da će Beograd kupiti moćne avione lovce „rafale“.

Deluje da je Vučić Berlin zamenio Parizom, ali videćemo da li će uspeti da ponovo bude najbolji đak i da li će Makron biti blagonaklon kao Merkel.

Sudeći prema izjavi da nije zaboravio Banjsku i Milana Radoičića, malo je izvesno da će Vučić dva puta postići isti efekat među evropskim liderima.

BONUS VIDEO: Preradović: Vučić u Makronu traži novog patrona i sponzora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare