Kamere
Kamere; Foto: Antons Jevterevs / Alamy / Alamy / Profimedia

Pametne policijske kamere trebalo bi da naprave red na putevima. Međutim, kako tehnologija kamera napreduje, napreduju i trikovi vozača koji uvek traže način kako izbeći kaznu. Najnoviji primer stiže iz Velike Britanije gde su vozači pronašli način da svoje registarske tablice učine "nevidljivim".

Britanski mediji izveštavaju o „nevidljivim tablicama“ koje kamere ne mogu da očitaju. Reč je o infracrvenim reflektujućim registarskim tablicama, poznatim kao 3D ili 4D tablice, piše BirminghamLive.

U Velikoj Britaniji je, naime, propisana dimenzija tablica, font i boje, ali poslednjih godina napredak u tehnologiji proizvodnje doveo je do razvoja različitih vrsta registarskih tablica, uključujući standardne 2D, ali i 3D i 4D tablice.

Standardne 2D registarske tablice predstavljaju tradicionalnu i najčešće korišćenu vrstu u Velikoj Britaniji. Ove pločice sastoje se od dvodimenzionalnih znakova raspoređenih na ravnoj površini, a njihov dizajn sledi posebne propise kako bi se osigurala uednačenost i čitljivost.

Modernije 3D pločice sadrže reljefne znakove i obrube u crnoj boji. 3D registarska tablica ima povišene znakove i dizajne, što joj daje trodimenzionalni izgled. Takozvane 4D registarske tablice najnovija su inovacija jer podižu 3D koncept na viši nivo, nudeći dodatne mogućnosti prilagođavanja.

Iako 4D tablice mogu imati različite specijalne efekte, one i dalje ispunjavaju zakonske propise koji se odnose na veličinu, razmak, boju i vidljivost znakova kako bi ostale legalne i popularne su među vlasnicima vozila koji svojim automobilima žele dodati dašak jedinstvenosti, prenosi Jutarnji list. Mogu se prilagoditi širokim rasponom elemenata dizajna, a čini se da je upravo ta šarolikost dopuštenog dizajna unutar zadatih zakonskih okvira dovela do zbunjivanja kamera.

Vozači s takvim tablicama mogu izgleda da rade šta god žele, uključujući kršenje ograničenja brzine i ulazak u zabranjene autobuske trake bez plaćanja kazni.

Pročitajte još:

Situacija se, navodno, toliko otela kontroli da je policija nedavno predstavila nove kamere koje otkrivaju „lažne, nevidljive tablice“.

Već nakon par dana, uhvaćeno je nekoliko vozača s nevidljivim tablicama i svaki od njih je kažnjen sa 100 funti (116 evra).

Kreg Kolingsvud, član kabineta za okolinu u Gradskom veću Volverhamptona rekao je da njegov grad prednjači u borbi protiv ovih prestupnika.

„Ulažemo u ovu najsavremeniju tehnologiju za odvraćanje i otkrivanje prestupnika jer su vozne trake za autobuse ključne za učinkovito funkcionisanje mreže javnog prevoza, a kamere za kontrolu brzine pomažu u zaštiti javnosti od prebrzih vozila i smanjuju verovatnoću sudara. Svi vozači mogu da očekuju ​​kaznu ako se utvrdi da koriste ove ilegalne metode za izbegavanje kamera, a vozačima taksija s licencom Volverhamptona može se suspendovati ili poništiti dozvola“, zaključuje Kolingsvud.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare