Aleksandar Vučić gost u Dnevniku RTS-a Foto:Screenshot/RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će otići u Brisel na dijalog s Prištinom, koji je nezvanično planiran za 18. avgust, ali da od njega ništa ne očekuje i da ne zna o čemu bi razgovarao sa Aljbinom Kurtijem. "U nedelju je jedva izbegnut najgori scenario, bili smo na korak od katastrofe i plašim se kako će se situacija nadalje razvijati", dodao je on.

„Prošli smo kroz teška dva, tri dana i imaćemo još teških dana. Prištinske vlasti jednostrano su preduzimale korake i, uz sve incidente kojih je bilo više za 50 odsto od kada je Kurti došao na vlast, ljudi su relativno mirno živeli. Aljbin Kurti i njegova vlada svaki put dovede do nekih incidenata i uvek, manje ili više, dobije podršku Kvinte“,  rekao je Vučić gostujući na RTS-u.

Vučić je objasnio da se Priština poziva na sporazum iz 2011. godine u kojem dve strane imaju pravo da uvode reciprocitet.

„Oni hoće da maltretiraju ljude, cilj je da se ukinu KM tablice“, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Srbije se osvrnuo i na današnje hapšenje Srbina Dejana Spahića koji je, kako kaže, uhapšen ni kriv ni dužan i to dok je prevozio lekove.

Njega su na Kosovu kidnapovale, kako je rekao, specijalne obaveštajne jedinice kojom upravlja dirketno Aljbin Kurti i odvela na jug, a NATO nije reagovao.

Podvukao je da nemaju pravo na ovakvu akciju, jer je regionalna policija ta koja mora da dejstvuje na severu.

Prema njegovim rečima, nisu ni pitali ni obavestili regionalnu policiju, a trebalo je NATO da reaguje, a nije, „jer oni sve to podvedu pod borbu protiv kriminala i mafije “,

„Saznajemo da mu ‘pakuju’ da su ga uhapsili jer je bio na barikadama. Suština problema je da neki u regionu vide priliku, kada postoji opšta histerija, da Srbiju prikopčaju uz Rusiju. Tada bi zapad nagrnuo na nas, a pojedini iz regiona bi ispunili svoje interese. To je suština i mi smo u teškoj situaciji“,  rekao je Vučić.

On je dodao da je u nedelju jedva izbegnut najgori scenario, da smo bili na korak od katastrofe i da se plaši kako će se situacija nadalje razvijati.

Istakao je da Srbija ima korektan odnos sa Kfor-om, kao i da Srbiji niko nije pretio, niti će da preti.

Dodao je da „on nije ni Tadić, ni Milošević“, a ako pokušaju da naprave od Srbije ono što su već radili u prošlosti, suočiće se da drugačijom Srbijom i njenim odgovorom.

„Mi ćemo da čuvamo mir, ja ću da molim ali da pustimo da nas tuku nećemo da dopustimo nikome“, rekao je Vučić, dodajući da je Srbija uvek spremna za razgovor.

Vučić je rekao i da će otići u Brisel na dijalog s Prištinom, koji je nezvanično planiran za 18. avgust.

„Otići ću na sastanak u Brisel, nije mi teško, ne očekujem ništa jer je sve iscrpljeno i ne znam o čemu bih razgovarao sa Aljbinom Kurtijem“, rekao je on.

Ko god misli da je sa Kurtijem moguće sačuvati mir, mislim da mnogo greši, ukazao je Vučić.

On je rekao da je o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji razgovarao sa brojnim svetskim liderima, uključujući francuskog predsednika Emanuela Makrona i Miroslava Lajčaka, kao i da će sutra razgovarati sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Njihove poruke, kaže, iste su kakve se mogu pročitati svaki dan.

BONUS VIDEO: Vučić: Situacija na Kosovu i Metohiji nikada složenija kao danas

IDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare