Foto: Privatna arhiva, KJosovo online, Kossev.info

Malo je nedostajalo da u nedelju dođe do ozbiljnijih incidenata na Kosovu, a nakon odluke vlade Aljbina Kurtija da srpske lične karte i registarske tablice na vozilima sa KiM proglasi nevažećim. Nakon pritisaka međunarodne zajednice, a pre svega američkog ambasadora, Kurti je primenu te odluke prolongirao za mesec dana. Međutim, ukoliko u međuvremenu ne bude postignuto neko kompromisno rešenje, nema garancije da se isto neće ponoviti, možda i sa težim posledicama.

Situacija na severu Kosova i juče je bila napeta. Ipak, sve je bilo mirno, nisu se čule sirene koje su u nedelju satima odzvanjale opštinama sa srpskom većinom, a barikade sa glavnih puteva i administrativnih prelaza su uklonjene. Policije je bilo manje, ali nije bilo specijalnih jedinica.

Sa druge strane, Severna Mitrovica prelepljena je plakatima “Dobro došli u Zajednicu srpskih opština”, a postavljeni su i bilbordi i transprenti sa sličnom porukom.

Sagovornici “Nove” ne isključuju mogućnost da bi to mogao da bude uvod u jednostrano formiranje ZSO, ali tome ne daju velike šanse, budući da su u gradu i prilikom prošlogodišnjih barikada “sevale” iste poruke, ali se ništa nije dogodilo.

„Kada su pravili barikade prošle godine, tokom septembarsko-oktobarske krize sa tablicama, na centralno mesto barikada, tada prema Jarinju, na kamionu je sve vreme bila cerada sa natpisom “dobro došli u ZSO”. Kada je krenulo povlačenje baridaka, među prvima je uklonjen taj kamion“, kaže za “Novu” Tatjana Lazarević, urednica Kosseva, i ističe da je početna tačka jednostranog formiranja Zajednice srpskih opština izlazak Srpske liste iz institucija na svim nivoima.

Tatjana Lazarević
Tatjana Lazarević Foto: N1

Odluka o reciprocitetu, odnosno srpskim ličnim kartama i tablicama, prolongirana je za mesec dana, ali se postavlja pitanje da li će se isto ponoviti i tada. Lazarević za naš list kaže da ta mogućnost postoji “koliko narednog sata”, iako na prvi pogled to ne deluje stvarno realno.

„U sve je uključen američki ambasador, KFOR… To su adrese koje kad se uključe u posredovanje ili pregovore, onda se ne očekuju incidenti. Ipak, postoji mogućnost da se, koliko narednog sata, nešto desi. Situacija jeste tenzična. Ni kosovska vlada nije adresa koja je pokazala da je kredibilna, da joj se veruje po potezima koje vuče, da znaju šta rade”, navodi naša sagovornica.

Milica Andrić Rakić iz NVO Nova društvena inicijativa iz Kosovske Mitrovice kaže za “Novu” da je poruka posle nedeljnih barikada jasna. Kako navodi, ovo je bio drugi put za 11 meseci da kosovska vlada pokušava samostalno da sprovede odluke o registraciji i da u tome ne uspeva.

Milica Andrić Rakić Foto: N1

“Ne da ne uspeva, nego izaziva ozbiljno protivljenje na terenu. Iako su u septembru prošle godine barikade trajale dve nedelje, a sada samo nekoliko sati, sada je bilo daleko ozbiljnije i ako treći put isto probaju, rezultat može da bude još gori. Mislim da ćemo u narednim nedeljama biti svedoci nekih pregovora, bilo u Briselu delimično, bilo u internim dogovorima sa međunarodnom zajednicom na Kosovu. Određene revizije odluke će svakako biti. Pretpostavljam da se ta odluka bar ne odnosi na lokalno stanovništvo”, zaključuje Andrić Rakić.

“Dosta smo uzmicali”

Marinika Tepić, poslanica SSP, u izjavi za “Novu” rekla je da je najbitnije da se zadrži mir i istakla da “ne postoji nijedna tablica za bilo koje vozilo koja je važnije od ljudskih života”.

Marinika Tepić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Naravno da osuđujemo jednostrano odlučivanje, jer smatramo da sve ovo što jeste uzrok i posledica odluke gospodina Kurtija treba da se rešava za stolom, dijalogom, a ne da imamo ovako jednostrana rešenja koja normalno izazivaju reakcije ljudi. Ponoviću, insistiraćemo uvek da se mirnim putem reši sve što se pojavi kao rizična situacija, jer nema te tablice koja je važnija od jednog ljudskog života – kaže Tepić.

Sa druge strane, Miloš Jovanović, poslanik Novog DSS, kaže da u ovom slučaju Srbija ne sme da se povuče. On za “Novu” navodi da smo u svakom sporazumu uzmicali i gubili neke linije odbrane.

Miloš Jovanović Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

– Tamo imamo još zdravstvo i prosvetu, to ne sme da padne i odatle moramo dalje da širimo naš menvarski prostor. Ovo može da se reši tako što će Kurti da na pravilan način tumači taj nesrećni dogovor iz 2011 (sporazum o slobodi kretanja koji su potpisali Borko Stefanović i Edita Tahiri), da zna da se on ne primenjuje na Srbe sa KiM, da ne može da traži to što traži. Naravno, potrebno je upućivati molbe međunarodnoj zajendici, zapadnom delu, da prihvate stanje na terenu, da bez Srbije ne može ništa da se reši i da shvate da tako flagrantno ne mogu da krše međunarodno pravo što su radili godinama i da će morati da uvaže srpske argumente da bismo imali mir – ističe Jovanović.

On dodaje da moramo da promenimo postavku kosovske politike.

– Mi dugo, od 2008, imamo kosovsku politiku koja se vodi u meri u kojoj neće naljutiti, kako je nekad rečeno, naše prijatelje sa Zapada. To je bilo oličeno u onoj čuvenoj paroli “I Kosovo i Evropa”. Nemoguće je i jedno i drugo. Moramo da u skupštini otvorimo ozbviljnu raspravu o našim takozvanim evrointagrcijama i kosovskoj poltiici, da je malo osvežimo, da odlučnost Srbije bude jasnija svima i secesionističkim vlastima u našoj pokrajini i zapdnom delu međunarodne zajednice – kaže Jovanović.

BONUS VIDEO Vladeta Janković sa mesta predsedavajućeg Skupštine uživo na RTS

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar