Zloupotreba funkcije: Predsednik Vučić u kampanji od 0 do 24

Podeli:
Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom vanrednog stanja gotovo svakodnevno se obraćao građanima, a to nije prestalo ni po njegovom ukidanju, samo sa terena. On je u nastavku kampanje za predstojeće izbore, na kojima zvanično ne učestvuje, koristio svaku priliku da otvori puteve, obiđe gradilišta, bolnice…, a samo u poslednjih sedam dana iskoristio je najmanje sedam javnih događaja da pokaže šta je vlast uradila, šta će još uraditi, a šta nisu oni drugi…

Fenomen funkcionerske kampanje nije novost u Srbiji, ali je utisak da nikada kao do sada nije bio toliko prisutan.

Raša Nedeljkov, programski direktor Crte, izjavio je krajem maja da je ta organizacija nastavku predizborne kampanje (od 11. maja) izbrojala čak 250 događaja koji svedoče da funkcioneri koriste svoje funkcije da bi promovisali stranke iz kojih dolaze.

U aktuelnoj funkcionerskoj kampanji nesumnjivo je glavni lik predsednik države Aleksandar Vučić, koji se, iako nije ni kandidat na predstojećim izborima, nalazi u svakom predizbornom spotu, na svakom bilbordu, flajeru… Još je, međutim, problematičnije što kampanju sprovodi sa položaja šefa države i to koristeći javne resurse.

Od ukidanja vanrednog stanja i nastavka kampanje Vučić je obilazio radove na izgradnji puteva, pruga, otvarao fabrike, posećivao zdravstvene centre…, a sličan „program“ imao je u i poslednjih sedam dana. Naravno, sve to uz pratnju kamera i direktan televizijski prenos.

Konkretno danas, Vučić je učestvovao u dva javna događaja u Čačku – prvo je bio na svečanom obeležavanju početka rada nemačke fabrike “Forverk”, a potom je obišao Naučno tehnološki park u tom gradu. Sa njim u društvu bila je i premijerka Ana Brnabić, a po završetku tih formalnosti usledile su i izjave za medije.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Uobičajeno je da na tim konferencijama govori o raznim pitanjima, od Kosova, preko kampanje i SNS-a, postizbornim koalicijama, situaciji u regionu…

Tako je bilo i juče, kada je obišao gradilište Beograda na vodi, gde se u pratnji ministra Siniše Malog hvalio postignutim rezultatima i obećavajući šta će na tom prostoru tek biti urađeno.

Foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC/ nr

U istom danu, samo nešto ranije, stigao je da obiđe i Centar za robotiku i veštačku inteligenciju pri Učiteljskom fakultetu, gde je razgovarao sa robotom Emom i upitao je zašto je došla u Srbiju.

Vučić je 14. juna na svečanosti u spomen kompleksu Drugi srpski ustanak u Topoli uručivao zastave pripadnicima 72, brigade za specijalne operacije i 63. Padobranske brigade, da bi potom u izjavi za medije govorio o dolasku Putina, zastupljenosti SNS-a na televizijama, litijama u Crnoj Gori…

Foto: TANJUG / TARA RADOVANOVIC / an

Dan ranije nije bio na otvaranju nijedne fabrike, gradilišta, niti je posećivao neki naučni centar…, ali je tu pauzu iskoristio za gostovanje u emisiji Fokus na TV B92.

Već 12. juna, otišao je u Požegu, gde je obišao fabriku prehrambene industrije „Budimka Požega“, da bi u večernjim satima bio gost u emisiji na TV Prva.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Ni 11. ni 10 juna lider SNS-a nije bio ni na jednom javnom događaju, ali su tu prazninu donekle ispunila njegova učešća u emisijama na TV stanicama, kao i poseta premijerka Ana Brnabić kompaniji Ziđin u Boru.

Međutim, on se 9. juna pojavio u Nišu, gde je obišao Naučno tehnološki park u tom gradu.

Ana Brnabić i Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ

Nakon toga usledile su izjave za medije, a tom prilikom zamerio je novinarima što ga uvek pitaju za Kosovo, izbore.., umesto o otvaranja Naučno tehnološkog parka, te činjenici da se “sve više naših ljudi vraća u zemlju, jer se vratila nada”, a oni su, kaže, počeli su da veruju u svoju zemlju i svoju budućnost u njoj.

Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbije rekao je juče da ta organizacije od 2012 ukazuje na funkcionersku kampanju.

„U ovoj kampanji tri puta smo bili u situaciji da mediji suočavaju predsednicu Vlade da je ona na nekim promotivnim događajima i da je to funkcionerska kampanja, a da ona pokušava da predstavi neku svoju definiciju šta jeste, a šta nije funkcionerska kampanja“, rekao je Minić i naveo da SNS bazira kampanju na funkcionerskoj i na promotivnim aktivnostima.

On je ocenio da je u promotivne aktivnosti uključen širi krug funkcionera, nego što je to bio slučaj na prethodnim izborima.

Iako Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije zabranjuje funkcionerima da koriste javne skupove na kojima učestvuju u svojstvu funkcionera za promovisanje stranke, ta zakonska odredba se ne odnosi na one koji su izabrani direktno od građana, odnosno na predsednika države i poslanike.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar