Aleksandar Vucic
Foto:Screenshot/Instagram/avucic

Uz tonove državne himne i poruku - "sada više nego ikada moramo ostati ujedinjeni", predsednik države objavio je propagandni spot i otvorio pitanje da li je započeo kampanju za sledeće izbore? Istovremeno, pojedine opozicione stranke za N1 kažu da trenutno zagovaraju ideju jedna lista, jedan kandidat, ali samo ako pregovori o izbornim uslovima daju rezultat.

Kad političar ili u ovom slučaju predsednik, sam, bez da ga iko pita, otvori dušu i priča o svom političkom testamentu i nasleđu, reklo bi se da planira povlačenje.

„A onda šta god da uradite sa mnom i kako god da završim, neću završiti na smetlištu istorije“.

A kada se na smetlište istorije nadoveže i pritisak koji, kako sam Vučić objašnjava, trpi od tajkunskih televizija, desetina miliona odštampanih novinarskih stranica i hiljade i hiljade portala, novinaru preostaje samo jedno pitanje.

Da li sve to može da utiče na Vas, da Vi kažete neću se više kandidovati za predsednika?

„Prvo ja nisam doneo nikakvu odluku po tom pitanju, mi sagledavamo sve, sagledavamo sa našim koalicionim partnerima“, rekao je Aleksandar Vučić.

A onda se gotovo odmah po izlasku iz studija, na Instagram nalogu predsednika države pojavio promotivni spot.

Taj minut, koji su sve televizije sa nacionalnom frekvencijom odmah emitovale u svojim centralnim informativnim emisijama, za opoziciju je Vučićeva igrica kojom nastavlja nikada prekinutu kampanju. Spot u kome predsednik ističe svoje političke uspehe ima elemente predizbornog, i šalje poruku: pre nas ništa, i posle nas, ako ne daj Bože izgubimo, opet ništa, zaključuje politikolog Cvijetin Milivojević.

„Znate dobro da je svaka vrsta izborne propagande i partijske propagande strogo zabranjena van predizbornog vremena. To možete da radite samo u predizbornoj kampanji od trenutka raspisivanja do održavanja. Da imamo, na primer REM ili ozbiljno telo koje se bavi medijskim izbornim zakondavstvom, oni bi reagovali“, kaže Milivojević.

I dok predsednik Vučić već, kako se čini, sprinta u izbornoj trci, iako još nije odlučio da je trči, opozicija se na stratnoj liniji zagreva. Fokusirana je trenutno na EU predlog za poboljšanje izbornih uslova i razgovore na tu temu 17. i 18. septembra. Tek tada će, kažu, i u SSP i u Narodnoj stranci biti jasno ima li dogovora o izborima ili nema izbora.

„To bi bilo logično da se opozicija, pre svega mislim na bojkot opoziciju, dogovorimo oko zajedničkog nastupa na izborima i Narodna stranka je stava da bi trebalo da se dogovorimo oko jednog predsedničkog kandidata i da treba da se dogovorimo oko jedne parlamentarne liste“, rekao je potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

I u SSP podržavaju ideju o jednom kandidatu ispred što šireg opozicionog fronta, ali samo u slučaju da vlast omogući fer uslove.

BONUS VIDEO: Vučić inženjer u Brusu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare